W ubiegłym tygodniu pokazałam Wam przepis na hummus z dodatkiem dyni. Dziś kolejna wersja z dodatkiem jarmużu. Koniecznie wypróbujcie!
Sprawdzi się idealnie jako smarowidło do chleba lub jako przekąska razem z chlebem pita.
Hummus z dodatkiem jarmużu i pieczonego czosnku
(na ok. 300ml)
Składniki:
7 ząbków czosnku (nieobranych)
1 puszka ciecierzycy (400g)
1 szklanka drobno posiekanego jarmużu (z ok. 3 łodyg)
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki pasty tahina
1/2 łyżeczki soli morskiej
plus do dekoracji
oliwa z oliwek
gałązka jarmużu
Przygotowanie:
Rozgrzejcie piekarnik do 200 stopni (górna i dolna grzałka).
Ząbki czosnku skropcie oliwą, owińcie folią aluminiową i pieczcie w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odłóżcie na bok, do ostygnięcia. Następnie obierzcie z łupinek i wrzućcie do miski blendera.
Ciecierzycę osączcie pozostawiając 3 łyżki soku, dodajcie do czosnku. Dorzućcie do blendera pozostałe składniki, dokładnie zmiksujcie.
Przełóżcie do miski, w której będziecie serwować hummus. Obficie skropcie oliwą, udekorujcie gałązką jarmużu. Smacznego!
Ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh,mam złamane serce od samego patrzenia!
OdpowiedzUsuńAle zrobię,pozwolisz...?
Amber, ależ pozwalam, oczywiście. Byłoby grzechem go nie zrobić!
OdpowiedzUsuńTak jest pyszny :)
Pozdrawiam ciepło!
Ewe
świetnie wygląda ten hummus!
OdpowiedzUsuń