Kochani, z lekkim czasowym poślizgiem pokazuję Wam pieczonego kurczaka, który idealnie komponuje się z czwartkową surówką marchewkową.
Kurczak jest soczysty z chrupiącą skórką, a nadzieniu nie sposób się oprzeć. Trzeba się pilnować, żeby nie wyjadać go bezpośrednio z patelni, zanim trafi do wnętrza kurczaka. Na niedzielę idealny!
Kurczak faszerowany ryżem basmati z jarmużem
przepis własny(na 1 kurczaka)
Składniki:
1 cały kurczak (ok. 1,7kg)
1 łyżka mieszanki 7 przypraw
3 łyżki oliwy
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
na nadzienie:
3/4 szklanki ryżu basmati
4 łyżki orzeszków pinii
2 łyżki oliwy
2 szalotki
1 łyżeczka mieszanki 7 przypraw
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki cynamonu
3 gałązki jarmużu
Przygotowanie:
Ugotujcie ryż w 1 i 1/2 szklance wody.
Na suchej patelni uprażcie orzeszki pinii, odłóżcie na bok.
Szalotki posiekajcie w drobną kostkę. Jarmuż oczyśćcie z łykowatych części i drobno posiekajcie.
Na tej samej patelni rozgrzejcie oliwę. Dodajcie posiekaną szalotkę i jarmuż, zeszklijcie. Dodajcie ryż, przyprawy i orzeszki pinii, dokładnie wymieszajcie. Odstawcie na bok do ostygnięcia.
Kurczaka umyjcie i dokładnie osuszcie. Do środka kurczaka włóżcie cały przygotowany farsz. Zepnijcie skórę kurczaka wykałaczkami, by farsz pozostał na miejscu.
Piekarnik rozgrzejcie do 200 stopni (górna i dolna grzałka).
W małej misce wymieszajcie oliwę i przyprawy, natrzyjcie nimi kurczaka. Przełóżcie do żaroodpornego naczynia, przykryjcie i pieczcie przez 1 i 1/2 godziny. Następnie zdejmijcie przykrywkę i dopiekajcie przez kolejne 45 minut.
Podawajcie od razu po wyciągnięciu z piekarnika, z podwójną porcją surówki marchewkowej z pistacjami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.