Nie wiem, czy to efekt powrotu do domowej piekarni, czy faktycznie te bułki są TAKIE dobre! Dawno nie jadłam, aż tak dobrych bułek razowych. Prawdziwe, o zwartym miąższu, a nie nadmuchane jak te sklepowe.
Gorąco Wam polecam na jutrzejsze śniadanie! Z hummusem jarmużowym smakują wspaniale :)
Bułki pszenne razowe
przepis własny, inspirowany przepisem J. Hamelmana na chleb normandzki(na 10 sztuk)
Składniki:
na zaczyn:
80g mąki chlebowej (pszennej, typ 650)
50g wody
15g zakwasu żytniegona ciasto właściwe:
cały zaczyn
1 (płaska) łyżeczka drożdży
370g mąki pszennej razowej (typ 2000)
250g ciepłej wody
10g soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zaczynu dokładnie wymieszajcie, przykryjcie ściereczką i odstawcie na 12 godzin (w temperaturze pokojowej).
Następnie wyłóżcie do miski miksera (najlepiej planetarnego) cały zaczyn i składniki ciasta, wyrabiajcie hakiem przez kilka minut, aż otrzymacie ciasto o średniej gęstości. Wyrabiajcie jeszcze przez kolejne kilka minut, aby wytworzył się gluten.
Wyrobione ciasto przełóżcie do dużej miski, przykryjcie ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na dwie godziny. Po godzinie odgazujcie i złóżcie ciasto. Po tym czasie wyróbcie ciasto przez chwilę, podzielcie na 10 równych części, uformujcie bułki. Układajcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (oprószcie je mąką), przykryjcie ściereczką i odstawcie do ostatecznego wyrośnięcia na półtorej godziny.
Piekarnik rozgrzejcie do 200 stopni (górna i dolna grzałka).
Wyrośnięte bułki włóżcie do rozgrzanego piekarnika i pieczcie przez 40 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika studźcie na kratce. Smacznego!
bułeczki najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńCzy ma znaczenie jakich drozdzy uzyje - jestem nowa w swiecie wypiekania chleba
OdpowiedzUsuńAnonimie, ja użyłam drożdży instant (nie ma znaczenia marka, używałam już kilku firm i każde się nadają). Ale można też użyć świeżych drożdży (ok. 25g), tylko wcześniej trzeba je rozpuścić w niewielkiej ilości wody i odstawić na 15 minut, aż zaczną pracować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!
Ewe