W spiżarni mam już zapas dyni. Wczoraj do mnie dotarły dwie odmiany - hokkaido i piżmowa. Jedną piżmową zużyłam od razu, reszta powędruje do piwnicy i będzie czekać na zimę. Ugotowałam gar zupy, która otuli ciepłem zziębnięte jesiennym chłodem dłonie.
Dziś propozycja dla miłośników ostrych smaków.
Zupa dyniowa z papryczką jalapeno
przepis własny(na 4 porcje)
Składniki:
400g obranej dyni
1 łyżka oliwy
1 pęczek dymki
1 papryczka jalapeno
1 łyżka sambal oelek
1 łyżeczka mielonej kolendry
0,5l bulionu warzywnego
400g mleczka kokosowego
Przygotowanie:
Dynię pokrójcie w grubą kostkę. Dymkę i jalapeno pokrójcie w plasterki (odłóżcie po 1 łyżce do dekoracji).
W średniej wielkości garnku rozgrzejcie oliwę. Dodajcie dymkę (tylko białą część) i jalapeno, lekko podsmażcie. Dodajcie pokrojoną dynię, pozostałą dymkę, sambal oelek i kolendrę, cały czas mieszając smażcie przez 2-3 minuty. Zalejcie bulionem, gotujcie na średnim ogniu przez 30 minut. Zdejmijcie z ognia, dokładnie zmiksujcie. Dolejcie mleczko kokosowe, wstawcie na mały ogień i gotujcie przez kolejne 10 minut.
Podawajcie od razu, udekorujcie plasterkami dymki i jalapeno. Smacznego!
świetna konsystencja tej zupy!
OdpowiedzUsuń