piątek, 3 października 2014

Figa i szynka. Ricotta, zielona pleśń i mozzarella - trzy sery. Pizza!


Moja kolejna pizzowa wariacja. Takie zwariowane wersje smakują mi najbardziej. Proste składniki, a efekt piorunująco smaczny. I do tego ta ciągnąca się mozzarella, marzenie! :)

Odkąd pewnego razu z warszawskimi blogerami wybrałam się do niewielkiej pizzerii zakochałam się w pizzach na baaardzo cienkim cieście. Na takiej pizzy nie może być za dużo dodatków, bo nie będzie już tak chrupiąca. Przy mojej tendencji do kulinarnego amoku zmuszona jestem się mocno kontrolować przy pakowaniu kolejnych składników na ten cieniuteńki placek. Jednym słowem grunt to umiarkowanie!

Na weekendowego lenia przed telewizorem, albo gdy przyjdą znajomi pograć w planszówki, albo gdy po prostu macie ochotę na coś innego. Ta pizza będzie idealna. Jedyne, co może dopełnić całości to odrobina rukoli i kropla balsamico.


Pizza biała z figami, szynką wołową i trzema serami

przepis  własny
(na 2 sztuki)

Składniki:
na ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka oliwy
3g drożdży instant
szczypta soli

na wierzch:
2 dojrzałe figi
4 plastry szynki wołowej (lub innej wędliny, np. szynki długodojrzewającej)
4 łyżki sera ricotta
40g sera z zieloną pleśnią
6 łyżek startej mozzarelli (do pizzy, nie tej białej okrągłej)

Przygotowanie:
Kamień do pizzy włóżcie do zimnego piekarnika, ustawcie na największą temperaturę (u mnie 250 stopni; górna i dolna grzałka) i pozwólcie się mu spokojnie nagrzać.

Do dużej miski przesiejcie mąkę, dodajcie pozostałe składniki ciasta (bez wody). Zróbcie dołek i stopniowo dodawajcie wodę podczas mieszania. Dokładnie wymieszajcie, aż składniki się połączą. Następnie na omączonym blacie wyróbcie je przez około 15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przełóżcie je do miski wysmarowanej oliwą, nakryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na kilkadziesiąt minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Odgazujcie ciasto, podzielcie je na 2 równe części. Każdą porcję wyrabiajcie na lekko omączonym blacie, rozwałkujcie na cienkie placki.
Łopatę oprószcie obficie mąką. Przełóżcie na nią jeden placek posmarujcie go 2 łyżkami ricotty. Na wierzchu ułóżcie po połowie pozostałych składników. Na początek pokruszcie ser z zieloną pleśnią, potem dodajcie porwaną wędlinę i pokrojoną w plastry figę, a całości niech dopełnia mozzarella. Tak przygotowaną pizzę zsuńcie na rozgrzany kamień. Pieczcie przez 3-4 minuty, aż ser się lekko przypiecze. Powtórzcie te same czynności z drugą pizzą.
Podawajcie od razu. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.