Sobota przekąskami stoi.
Jeśli tylko macie chwilę, to koniecznie zróbcie takie szybkie wrapy jako przekąskę na wieczór do ulubionego filmu, czy serialu. Mięso można spokojnie zamarynować sobie wcześniej, żeby tylko w trakcie szybkiej pauzy zgrillować mięso, zawinąć tortillę.
Wrapy z tortilli z kurczakiem i jarmużem
(na 4 sztuki)
Składniki:
4 tortille pszenne
2 piersi z kurczaka (ok. 320g)
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka harissy
1 łyżka drobno posiekanej tajskiej bazylii
2 łyżki sosu sojowego
6 dużych łodyg jarmużu
plus na sos jogurtowy:
200g jogurtu typu greckiego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka drobno posiekanej tajskiej bazylii
1 łyżeczka harissy
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
W misce wymieszajcie łyżkę oliwy z harissą i drobno posiekaną tajską bazylię. Pierś z kurczaka umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem i przekrójcie wzdłuż na cieńsze kawałki. Tak przygotowane mięso dokładnie nasmarujcie przygotowaną marynatą i odstawcie w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.
W miseczce wymieszajcie dokładnie jogurt, sok z cytryny, bazylię, harissę. Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Włóżcie do lodówki na czas przygotowywania pozostałych składników.
Rozgrzejcie patelnię grillową. Gdy zacznie lekko dymić, to ułóżcie na niej zamarynowane mięso. Smażcie przez kilka minut z obu stron, aż powstaną charakterystyczne paski (i mięso nie będzie różowe w środku). Odłóżcie na bok.
Jarmuż umyjcie, osuszcie, usuńcie łodygi i grubo posiekajcie. Na patelni rozgrzejcie oliwę, dodajcie jarmuż i smażcie, aż zmięknie.
Tortillę posmarujcie przygotowanym sosem jogurtowym, nałóżcie garść podsmażonego jarmużu i pokrojonego w paski kurczaka. Dokładnie zwińcie i przekrójcie na pół.
Podawajcie od razu z sosem jogurtowym obok. Smacznego!
Ewelinko, cudownie nadziane wrapy. Ta zieleń optymistycznie nastraja.
OdpowiedzUsuńPo prostu świetne. Piękne zdjęcia i taki apetyczny farsz do wrapów, chce się sięgnąć po jeden z monitora.
OdpowiedzUsuńmało kto wpadłby na pomysł stworzenie wrapa z takich składników:) bingo!
OdpowiedzUsuń