piątek, 16 października 2015

Piwo, tymianek i musztarda. Chleb drożdżowy. World Bread Day 2015.


Zaniedbałam w ostatnim czasie pieczenie chleba. Zakwas dawno zapomniany, zasechł w lodówce nie doczekawszy się dokarmienia, a zapas drożdży uszczuplił się jak nigdy. Dlatego, bardzo cieszę się, że nastał październik, a wraz z nim święto chleba.

World Bread Day 2015 (October 16)16 października, to bowiem święto domowych piekarzy - World Bread Day. Akcja, którą od dziesięciu lat zawiaduje Zorra. Akcja, która przyciąga rzesze domorosłych piekarzy, by "wirtualnie" podzielili się tego dnia swoim bochenkiem z innymi. 

Przystąpienie do akcji jest bardzo proste. Wystarczy opublikować na swoim blogu post z linkiem do zaproszenia i wypełnić na stronie Zorry formularz zgłoszeniowy. Kilka kroków, by razem z innymi dzielić się chlebomanią :)

Tym razem postawiłam na szybki w przygotowaniu drożdżowy chleb. Warto zainwestować 3 godziny swojego czasu (w tym 75minut to wyrastanie chleba, a 45 to jego pieczenie), by móc cieszyć się z pachnącego ziołami bochenka.

Chleb do tego jest prosty w przygotowaniu, ale nietypowy w smaku za sprawą piwa marcowego, suszonego tymianku i musztardy z całymi ziarnami gorczycy. Polecam każdemu, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z wypiekaniem chleba. 

To jak? Pieczemy?


Chleb na piwie z tymiankiem i francuską musztardą
oryginalny przepis pochodzi ze strony instructables.com
(na formę o wymiarach 12cmx25cm)
 

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej (typ 550)
1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000)
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
7g drożdży instant
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 szklanka piwa (użyłam marcowego)
1 łyżka masła
2 łyżki miodu gryczanego
1 łyżka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
1 jajko

dodatkowo do formy
masło do wysmarowania
mąka do oprószenia

Przygotowanie:

Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki. Dodajemy cukier, sól, drożdże i tymianek, dokładnie mieszamy.

Do rondelka delikatnie wlewamy piwo, by się nie spieniło. Podgrzewamy na małym ogniu, gdy zacznie parować, zdejmujemy z ognia. Dodajemy masło, miód i musztardę, rozkłócamy dokładnie trzepaczką, aż dokładnie się rozpuszczą. Odstawiamy na bok do lekkiego przestygnięcia.

Do suchych składników dodajemy jajko i stopniowo dolewamy lekko przestudzone mokre składniki. Wyrabiamy na gładkie i luźne ciasto widelcem lub mikserem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ciepłe miejsce na 30 minut.

Po tym czasie formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wykładamy do niej ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 45 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni (górna i dolna grzałka).

Foremkę z ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 35 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika wyjmujemy z formy. Jeśli spód jest wilgotny lub miękki, to wykładamy chleb na blachę do pieczenia i dopiekamy jeszcze przez 10 minut z opcją grill na górnej grzałce.

Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy na bok do całkowitego ostygnięcia. Chleb kroimy dopiero, gdy całkowicie ostygnie.

4 komentarze:

  1. Wspaniały! Ja już swój upiekłam :)
    Najlepszego z okazji święta!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewlinko, przepiękny jest ten chleb, taki ciepły, pachnacy bochenek. Coś wspaniałego!
    Ja niestety nie zdązyłam na Dzień Chleba, jestem spóźniona z wieloma sprawami, a i blog jakoś ostatnio mniej mnie bawi.. NIe wiem,taki czas jakiś.
    Ściskam mocno :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, dziękuję! :)
      Nic na siłę - piszę z własnego doświadczenia. Czasem potrzebny jest odpoczynek, nawet od bloga :)
      Pozdrawiam ciepło! :*

      Usuń
  3. Beautiful loaf and you are right, it worth to invest a little bit time for a homemade bread. The smell and the taste, there is nothing better!

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.