wtorek, 5 lutego 2019

Zupa ogórkowa zabielana.

zupa ogórkowa zabielana

Jeden z absolutnych i niekwestionowanych klasyków w naszym domu. Zupa ogórkowa. Z własnych tartych ogórków (no dobra, maminych ogórków). Najczęściej gości w naszym domu ogórkowa z ziemniakami, ale coraz częściej też przekonuję się do wersji z ryżem. 

Zupę ogórkową lubię przede wszystkim za ten charakterystyczny kwaśny smak. Teraz gdy walczę z przeziębieniem taka miseczka parującej zupy jest jak wybawienie. Wersja ogórkowej z ziemniakami jest o tyle dobra, że jeśli nagotujecie jej naprawdę spory gar, to możecie przełożyć ją do słoików i zapasteryzować. Wtedy możecie mieć ją gotową na każde zawołanie.

zupa ogórkowa zabielana

Zupa ogórkowa

przepis własny
(na 8 porcji)

Składniki:

300 g żeberek wieprzowych
2,5 l zimnej wody
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
1 duża marchewka
1 mała pietruszka
1/4 małego selera
400 g ziemniaków
500 g ogórków kiszonych
2 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:

Żeberka myjemy pod zimną wodą. Wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.
Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy
powstałe szumowiny.  Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 15 -20 minut.

Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 

Do gotującego się bulionu dodajemy starte marchewkę, pietruszkę i selera. Gotujemy
jeszcze przez kolejne 15 minut.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę ok. 1 cm. Dodajemy do zupy i gotujemy 10 minut.

Ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do zupy i gotujemy kolejne
10 minut.

Zdejmujemy zupę z gazu. Odlewamy 2-3 łyżki zupy do kubka, odstawiamy na chwilę,
by przestygła. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy, dodajemy do garnka z zupą.

Podajemy od razu.

zupa ogórkowa zabielana

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.