piątek, 27 sierpnia 2010

Mąka razowa i otręby orkiszowe. Oregano, bazylia i rozmaryn. Bułeczki.


Obudziłam się rano z chęcią na świeże bułeczki razowe... Niewiele myśląc wygrzebałam przepisy, na które już od jakiegoś czasu miałam oko (pyszniutkie razowe bułeczki ziołowe i proste bułeczki pszenne razowe od Tatter) i na ich podstawie stworzyłam własną wariację na temat bułeczek razowych. Jeszcze w piżamie zabrałam się od ich przygotowania... efekt oceńcie sami.


Ziołowe bułeczki razowe

inspiracja pochodzi ze strony mniamusnie.com
(na 8 sztuk)

Składniki:
400g mąki pszennej razowej
100g otrębów orkiszowych
1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżeczka soli
350ml mleka
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka miodu gryczanego
4 łyżki oliwy
1 łyżka posiekanych liści bazylii
1 łyżeczka posiekanych listków oregano
1 łyżka posiekanego rozmarynu

plus
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli morskiej (gruboziarnistej)
szczypta suszonego oregano
szczypta suszonej bazylii
szczypta suszonego rozmarynu

Przygotowanie:
Mąkę przesiejcie, dodajcie otręby, sól i drożdże, wymieszajcie. Dodajcie lekko podgrzane mleko, miód, śmietanę, 2 łyżki oliwy i posiekane zioła, dokładnie wymieszajcie. Zagniećcie ciasto i odstawcie w ciepłe miejsce pod przykryciem na 30 minut.

Po tym czasie ciasto podzielcie na 8 równych części (wg porad Tatter ważę ciasto i dzielę na równe wagowo kawałki, wtedy bułeczki wyrastają równe) i formujcie kulki. Wysmarujcie pozostałą oliwą blachę, ułóżcie na niej uformowane bułeczki, odstawcie do ponownego wyrośnięcia na około godzinę.

Piekarnik rozgrzejcie do 200 stopni (górna i dolna grzałka).
Następnie każdą bułeczkę przed włożeniem do piekarnika posmarujcie oliwą i posypcie solą z ziołami (wcześniej dokładnie wymieszajcie w miseczce sól i przyprawy).

Wstawcie bułeczki i pieczcie z parą przez 30 minut (spryskajcie ścianki piekarnika trzykrotnie w ciągu pieczenia - po rozgrzaniu piekarnika do żądanej temperatury, po 10 i po 20 minutach).  Po wyciągnięciu z piekarnika studźcie na kratce. Smacznego!


***

Bułeczki są pyszne z serem pleśniowym i żurawiną jak poniżej.


Miłego dnia!

10 komentarzy:

  1. Wyglądają przecudownie. Razowe pieczywo jest moim pieczywem ulubionym. ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaytoon => razowe to też moje ulubione :)
    Paula => dziękuję za miłe słowa, polecam do wypróbowania :)
    Msbella => są przepyszne :) polecam do wypróbowania, a do akcji z miłą chęcią się przyłączę :D
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. ciągle wracam do tych bułeczek. i to ostatnie zdjęcie-mmm;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ kształtne!
    i jaka rewelacyjna propozycja podania. z serkiem rokpolem. mmmm. rozpływam się na samą myśl...

    OdpowiedzUsuń
  5. Panno M. => nieskromnie napiszę, ze to pewnie dlatego że są pyszniutkie :)
    Karmel-itko => kształtne, ach kształtne ;) polecam do spróbowania :))

    Pozdrawiam gorąco w ten słotny dzień!

    OdpowiedzUsuń
  6. kocham takie bułeczki :) Zapisałam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Milk_chocolate84 => są pyszne :) jeśli lubisz bułeczki razowe, to te też polubisz :)
    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta ostatnia kromeczka (połówka półki) z kawałkiem sera i zurawiną bardzo do mnie przemawia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aniu, zapraszam wobec tego do wypróbowania :) naprawdę warto!
    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.