czwartek, 17 stycznia 2019

Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami.

gulasz z suszonymi śliwkami

Lubię długo gotowane gulasze. Takie, które można zostawić same sobie i które na małym ogniu powoli będą pyrkotać i uwalniać pełnię smaku. Im mniej atencji i stania nad garnkiem tym lepiej. Raz na jakiś czas wystarczy jedynie przemieszać, by gulasz się nie przypalił. Taki właśnie jest ten gulasz wołowy z suszonymi śliwkami.

gulasz z suszonymi śliwkami

Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami

przepis własny
(na 4 opcje)

Składniki:

1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 średnie marchewki
250 g pieczarek
500 g wołowiny gulaszowej (umytej i pokrojonej)
3 łyżki oleju
1 gałązka świeżego rozmaryn
1/3 łyżeczki suszonego tymianku
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
2 listki laurowe
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
10 wędzonych śliwek
100 ml whiskey
500 ml wody
4 łyżki koncentratu pomidorowego
sól do smaku

do dekoracji
posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.  Czosnek obieramy i drobno siekamy.  Marchewkę  obieramy i kroimy na ćwierć plasterki. Pieczarki czyścimy i kroimy w półplasterki.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju , dodajemy drobno pokrojoną cebulę  i drobno posiekany czosnek. Smażymy przez chwilę, aż się zeszklą. Dodajemy pokrojoną marchewkę i smażymy przez kilka minut.  Zdejmujemy z patelni, przekładamy  do miski.

Na natłuszczonej patelni przesmażamy pieczarki. Po usmażeniu przekładamy do tej samej miski co wcześniej. 

Na patelni rozgrzewamy pozostałą łyżkę oleju i smażymy mięso do zrumienienia z obu stron. Dodajemy wszystkie przyprawy i drobno posiekane śliwki,  przesmażamy  przez chwilę, aż zaczną wydzielać mocny aromat. Podlewamy whiskey i dusimy przez 5 minut na małym ogniu, aż alkohol odparuje.  Wlewamy wodę i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy na małym ogniu przez 3 godziny. Pod koniec gotowania próbujemy i doprawiamy solą  do smaku.

Podajemy ciepłe, posypane siekaną natką pietruszki.

 gulasz z suszonymi śliwkami
 gulasz z suszonymi śliwkami


***

Inne dania jednogarnkowe, które znajdują się na blogu:
- Odchudzona fasolka po bretońsku
- Bigos z cukinii
- Chili con carne
- Gulasz warzywny w marokańskim stylu
- Potrawka z jagnięciny
- Kurczak z dynią i kiszoną cytryną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.