Lubię długo gotowane gulasze. Takie, które można zostawić same sobie i które na małym ogniu powoli będą pyrkotać i uwalniać pełnię smaku. Im mniej atencji i stania nad garnkiem tym lepiej. Raz na jakiś czas wystarczy jedynie przemieszać, by gulasz się nie przypalił. Taki właśnie jest ten gulasz wołowy z suszonymi śliwkami.
Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami
przepis własny
(na 4 opcje)
Składniki:
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 średnie marchewki
250 g pieczarek
500 g wołowiny gulaszowej (umytej i pokrojonej)
3 łyżki oleju
1 gałązka świeżego rozmaryn
1/3 łyżeczki suszonego tymianku
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
2 listki laurowe
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
10 wędzonych śliwek
100 ml whiskey
500 ml wody
4 łyżki koncentratu pomidorowego
sól do smaku
do dekoracji
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Marchewkę obieramy i kroimy na ćwierć plasterki. Pieczarki czyścimy i kroimy w półplasterki.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju , dodajemy drobno pokrojoną cebulę i drobno posiekany czosnek. Smażymy przez chwilę, aż się zeszklą. Dodajemy pokrojoną marchewkę i smażymy przez kilka minut. Zdejmujemy z patelni, przekładamy do miski.
Na natłuszczonej patelni przesmażamy pieczarki. Po usmażeniu przekładamy do tej samej miski co wcześniej.
Na patelni rozgrzewamy pozostałą łyżkę oleju i smażymy mięso do zrumienienia z obu stron. Dodajemy wszystkie przyprawy i drobno posiekane śliwki, przesmażamy przez chwilę, aż zaczną wydzielać mocny aromat. Podlewamy whiskey i dusimy przez 5 minut na małym ogniu, aż alkohol odparuje. Wlewamy wodę i dodajemy koncentrat pomidorowy. Dusimy na małym ogniu przez 3 godziny. Pod koniec gotowania próbujemy i doprawiamy solą do smaku.
Podajemy ciepłe, posypane siekaną natką pietruszki.
***
Inne dania jednogarnkowe, które znajdują się na blogu:
- Odchudzona fasolka po bretońsku
- Bigos z cukinii
- Chili con carne
- Gulasz warzywny w marokańskim stylu
- Potrawka z jagnięciny
- Kurczak z dynią i kiszoną cytryną
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.