czwartek, 10 stycznia 2019

Pieczone pulpety w sosie musztardowym.


Lubię bawić się jedzeniem. Wszelkiego rodzaju wyrabianie ciasta chlebowego, czy drożdżowego. Uwielbiam jak pracuje pod rękami, gdy wyczuwalny jest już ten moment, że to właśnie już. Ciasto jest idealnie napowietrzone i może spokojnie odpoczywać. Nie inaczej mam z mięsem mielonym. Wyrabianie mięsa na mielone czy pulpety M U S I odbywać się rękami. Nic jak ciepło dłoni nie jest w stanie białego zwartego tłuszczu zmienić w ciągnące się spoiwo. Jeśli dobrze wyrobicie mięso (minimum 10 minut), to uformowane kotlety czy pulpety nie będą się rozpadać.

Dziś podrzucam Wam przepis na pieczone w piekarniku pulpeciki z ryżem, które robiłam latem. Z pewnością będą fajną alternatywą dla klasycznych mielonych. Dzięki temu, że są pieczone w piekarniku, to nie trzeba stać nad pryskającą tłuszczem patelnią (osobiście najmniej lubię tę czynność przy mielonych). Możecie je podać z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką.

Jak robiłam pulpeciki z tego przepisu to było późne lato, więc dostęp do świeżych ziół był nieograniczony. Teraz możecie wykorzystać zioła suszone. Popuśćcie wodze fantazji i mieszajcie, doszukując się Waszej ulubionej mieszanki.

Dzięki naszej projektantce ogrodów poznałam i zakochałam się bez pamięci w hyzopie lekarskim. Jest niezwykle aromatyczny, dla mnie połączenie ziół prowansalskich z nutą mięty i lawendy. Wiem ciężko sobie ten smak wyobrazić, ale jako dodatek do mięsa to mój tegoroczny "must add". Nie wyobrażam sobie teraz, by tego zioła nie było w mojej kuchennej szafce. Niestety nie widziałam go nigdzie w wersji suszonej (poza moim słoiczkiem szczęścia), ale jeśli wiosną uda Wam się znaleźć sadzonkę to spróbujcie wprowadzić go do Waszych przydomowych zielników. I mam nadzieję, że zachwycicie się nim jak ja.


Pieczone pulpety w sosie musztardowym

przepis własny
(na 11 sztuk)

Składniki:

400 g mięsa mielonego wieprzowego
200 g ugotowanego ryżu
1 czubata łyżka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
1 łyżka posiekanych świeżych ziół*
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka oleju

* u mnie hyzop, lubczyk, oregano i mięta

na sos musztardowy:

sos z pieczenia pulpetów
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki musztardy francuskiej
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka mąki do zagęszczenia (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni (górna i dolna grzałka).

Mięso mielone, ugotowany ryż, posiekane zioła, sól i pieprz dokładnie wyrabiamy w misce rękami. Nabieramy po jednej czubatej łyżce wyrobionej masy i formujemy pulpety.

Naczynie do zapiekania smarujemy olejem i układamy uformowane pulpety. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 35 minut. Następnie włączamy opcję grilla na górnej grzałce i pieczemy przez kolejne 10 minut.

Wyciągamy upieczone pulpety z piekarnika i odlewamy sos, jaki się wytworzył podczas pieczenia. Pulpety wkładamy z powrotem do piekarnika, by nie wystygły.

Odlany sos z pieczenia pulpetów przelewamy na patelnię, dodajemy śmietanę, musztardę, bulion warzywny wymieszany z uprażoną na suchej patelni mąką. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając rózgą, by sos się nie zważył.

Przygotowany sos wlewamy z powrotem do żaroodpornego naczynia, obtaczamy w nim ciągle ciepłe pulpety.

Podajemy od razu.


Inne przepisy z pulpetami:

1 komentarz:

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.