Lubię bawić się jedzeniem. Wszelkiego rodzaju wyrabianie ciasta chlebowego, czy drożdżowego. Uwielbiam jak pracuje pod rękami, gdy wyczuwalny jest już ten moment, że to właśnie już. Ciasto jest idealnie napowietrzone i może spokojnie odpoczywać. Nie inaczej mam z mięsem mielonym. Wyrabianie mięsa na mielone czy pulpety M U S I odbywać się rękami. Nic jak ciepło dłoni nie jest w stanie białego zwartego tłuszczu zmienić w ciągnące się spoiwo. Jeśli dobrze wyrobicie mięso (minimum 10 minut), to uformowane kotlety czy pulpety nie będą się rozpadać.
Dziś podrzucam Wam przepis na pieczone w piekarniku pulpeciki z ryżem, które robiłam latem. Z pewnością będą fajną alternatywą dla klasycznych mielonych. Dzięki temu, że są pieczone w piekarniku, to nie trzeba stać nad pryskającą tłuszczem patelnią (osobiście najmniej lubię tę czynność przy mielonych). Możecie je podać z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką.
Jak robiłam pulpeciki z tego przepisu to było późne lato, więc dostęp do świeżych ziół był nieograniczony. Teraz możecie wykorzystać zioła suszone. Popuśćcie wodze fantazji i mieszajcie, doszukując się Waszej ulubionej mieszanki.
Dzięki naszej projektantce ogrodów poznałam i zakochałam się bez pamięci w hyzopie lekarskim. Jest niezwykle aromatyczny, dla mnie połączenie ziół prowansalskich z nutą mięty i lawendy. Wiem ciężko sobie ten smak wyobrazić, ale jako dodatek do mięsa to mój tegoroczny "must add". Nie wyobrażam sobie teraz, by tego zioła nie było w mojej kuchennej szafce. Niestety nie widziałam go nigdzie w wersji suszonej (poza moim słoiczkiem szczęścia), ale jeśli wiosną uda Wam się znaleźć sadzonkę to spróbujcie wprowadzić go do Waszych przydomowych zielników. I mam nadzieję, że zachwycicie się nim jak ja.
Pieczone pulpety w sosie musztardowym
przepis własny
(na 11 sztuk)
Składniki:
400 g mięsa mielonego wieprzowego
200 g ugotowanego ryżu
1 czubata łyżka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
1 łyżka posiekanych świeżych ziół*
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka oleju
* u mnie hyzop, lubczyk, oregano i mięta
na sos musztardowy:
sos z pieczenia pulpetów
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki musztardy francuskiej
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka mąki do zagęszczenia (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni (górna i dolna grzałka).
Mięso mielone, ugotowany ryż, posiekane zioła, sól i pieprz dokładnie wyrabiamy w misce rękami. Nabieramy po jednej czubatej łyżce wyrobionej masy i formujemy pulpety.
Naczynie do zapiekania smarujemy olejem i układamy uformowane pulpety. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 35 minut. Następnie włączamy opcję grilla na górnej grzałce i pieczemy przez kolejne 10 minut.
Wyciągamy upieczone pulpety z piekarnika i odlewamy sos, jaki się wytworzył podczas pieczenia. Pulpety wkładamy z powrotem do piekarnika, by nie wystygły.
Odlany sos z pieczenia pulpetów przelewamy na patelnię, dodajemy śmietanę, musztardę, bulion warzywny wymieszany z uprażoną na suchej patelni mąką. Gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając rózgą, by sos się nie zważył.
Przygotowany sos wlewamy z powrotem do żaroodpornego naczynia, obtaczamy w nim ciągle ciepłe pulpety.
Podajemy od razu.
Inne przepisy z pulpetami:
Bardzo smaczne są :)
OdpowiedzUsuń