wtorek, 15 października 2013

Hokkaido i cieciorka. Kiszona cytryna. Marokańskie klimaty.


Zaczynam zacierać dłonie z zimna wracając do domu. Nie mam do przejścia zbyt długiego kawałka od przystanku, ale jesienny chłód powoli zaczyna doskwierać. To znak, że powinnam już wyciągnąć z szafy jesienne rękawiczki. Zanim jednak to zrobię ugotuję sobie gulasz, z dynią, z pomidorami, z papryką... czyli tym, co teraz z łatwością można dostać. Taki, który z każdą łyżką otuli mnie wewnętrznym ciepłem. Oczywiście to zasługa przypraw - cynamonu, kardamonu i ostrej papryki - bez nich jesień byłaby nie do zniesienia.

A Wy co sobie gotujecie, by się rozgrzać?


Gulasz warzywny w marokańskim stylu

oryginalny przepis pochodzi z bloga thefirstmess.com
(na 4 {duże} porcje)

Składniki:
1 łyżeczka oleju
1 mała cebula
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonego kminu
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 ząbek czosnku
200g dyni (obranej)
1 kiszona cytryna (tylko skórka)
1 puszka pomidorów (użyłam krojonych)
1 średniej wielkości marchewka
1 puszka cieciorki
1 czerwona papryka
1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
sól i pieprz

plus do dekoracji
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

Przygotowanie:
Marchewkę pokrójcie w grubsze ćwierć plasterki, dynię w średniej wielkości kostkę, a paprykę na kawałki wielkości kęsa.

W garnku rozgrzejcie olej (na małym ogniu). Dodajcie bardzo drobno posiekaną cebulę, duście przez chwilę aż się zeszkli. Następnie dodajcie cynamon, kardamon, kmin, kolendrę i chilli. Smażcie przez chwilę, aż cebula będzie miękka (około 5 minut). Dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszajcie, smażcie przez chwilę. Dodajcie drobno posiekane daktyle i kiszoną cytrynę, marchewkę i dynię. Wymieszajcie, by warzywa dokładnie pokryły się przyprawami i olejem. Dolejcie bulion warzywny i dodajcie pomidory, doprowadźcie do wrzenia, zmniejszcie ogień i gotujcie przez 10 minut. Dodajcie cieciorkę i pokrojoną paprykę, doprawcie do smaku solą i pieprzem. Gotujcie jeszcze przez 5 minut (marchewka i dynia powinny być miękkie).

Podawajcie na ciepło z natką pietruszki i otartą skórką cytrynową. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.