wtorek, 29 stycznia 2019

Kartoflanka na zasmażce.


Lubię ziemniaki. Wczesną wiosną lubię ziemniaki prosto z wody, jeszcze ze skórką, odrobiną soli, świeżym koperkiem i odrobiną oliwy lub oleju lnianego. Lubię ruskie pierogi, których podstawą są ziemniaki. Od tej zimy lubię też kartoflankę. Zupę prostą, ale tak aromatyczną, że wierzyć się nie chce że jej podstawę stanowią tylko ziemniaki. Stojąc nad garnkiem i mieszając cały czas byłam przekonana, że ten zapach coś mi przypomina... Nie minęło kilka dobrych minut, a uświadomiłam sobie, że ta zupa pachnie jak ruskie pierogi... 


Kartoflanka na zasmażce

oryginalny przepis pochodzi ze strony kuchniatomka.pl
(na 8 porcji)

Składniki:

1 kg ziemniaków
2 ząbki czosnku
3 l zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
1 łyżka majeranku
150 g podsuszanej kiełbasy
50 g boczku
1 duża cebula
1 łyżka oleju (opcjonalnie)
1 łyżka mąki pszennej (typ 550)
1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę, wrzucamy do garnka. Czosnek obieramy i kroimy
w cienkie plasterki, dodajemy do ziemniaków. Wszystko zalewamy 3 litrami zimnej wody,
dodajemy przyprawy: sól, listki laurowe, ziele angielskie i majeranek. Wstawiamy garnek
na duży gaz, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut.

Kiełbasę kroimy na półplasterki. Podsmażamy na suchej patelni, aż się lekko zrumieni.
Dodajemy do gotującej się zupy, zmniejszamy gaz i gotujemy przez kolejne 15 minut.

Boczek kroimy w drobną kostkę, podobnie cebulę. Boczek podsmażamy na patelni, aż się
mocno wytopi. Jeśli boczek jest chudy dodajemy 1 łyżkę oleju. Dodajemy pokrojoną cebulę
i smażymy do zeszklenia. Wsypujemy mąkę i mieszamy, by nie zrobiły się grudki. 

Gdy mąka się trochę zrumieni, to wlewamy 3-4 chochle zupy i mieszamy, aż powstanie
jednolita masa. Gdy zasmażka zgęstnieje, to przelewamy ją do zupę, mieszamy i gotujemy
 jeszcze przez 10 minut. Doprawiamy do smaku solą (jeśli konieczne) i pieprzem.

Podajemy od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.