Szybka i prosta sałatka, pachnąca kminem. Idealna na lunch do pracy w poniedziałek. Wystarczy tylko trochę posiekać, wymieszać wszystkie składniki razem, wstawić do lodówki i gotowe.
Czy można lepiej rozpocząć tydzień?
Sałatka z cieciorki z jarmużem
oryginalny przepis pochodzi ze strony wishfulchef.com(na 2 porcje)
Składniki:
1 puszka cieciorki
3-4 liście jarmużu
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka oliwy
1 (mały) ząbek czosnku
1/2 łyżeczki mielonego kminu
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki twardego sera (użyłam Dziugasa)
sól i pieprz
plus do dekoracji
1 łyżeczka startego sera
Przygotowanie:
Cieciorkę osączcie na durszlaku. Jarmuż i pietruszkę drobno posiekajcie.
W misce wymieszajcie osączoną cieciorkę, jarmuż, pietruszkę, oliwę, czosnek, kmin i sok z cytryny. Dodajcie sól, pieprz i starty ser, do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszajcie. Wstawcie do lodówki na godzinę, by smaki dobrze się przegryzły.
C U D N A! }
OdpowiedzUsuńNie mam dzisiaj nic ze soba, chetnie sie wprosze :)
Polcia, pakuj się w samolot! Zrobię jej więcej :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!
Dobry patent z tak informatywnym tytulem :) skladniki wszystkie wypisane to moje ostatnie obsesje, a i lunchu na wynos poszukuje intensywnie, bo przymieram glodem miedzy wykladami na uczelni. Kupie dzis jarmuz, reszta jest, i robie salatke!
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie! I faktycznie w sam raz do pracy.
OdpowiedzUsuńMarianna, dziękuję :) Trzeba się jakoś wyróżniać ;) Sałatka sprawdzi się też na uczelni.
OdpowiedzUsuńMaggie, niezbyt duża ta porcja, ale zostawia poczucie sytości na kilka godzin.
Pozdrawiam ciepło!
Ewe
Podoba mi się taka salatka. Jarmuż jadłam może dwa razy w życiu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Majanko, jarmuż to moje wielkie tegoroczne odkrycie. Do czasu jak spróbowałam pierogów koleżanki, z jarmużem właśnie. Teraz jak znalazłam dobre źródło, gości u nas częściej :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!
Ewe