niedziela, 3 października 2010

Mięso mielone i pomidory. Oregano i bazylia. Spaghetti.


Sama dokładnie nie pamiętam, jak powstał przepis na ten sos do spaghetti. Trochę to kumulacja różnych eksperymentów i pewnie jakiś program kulinarny obejrzany w przelocie... :) Od ładnych kilku lat to mój ulubiony sposób na spaghetti.

Każdemu dla kogo do tej pory go gotowałam niesamowicie smakował, a do tego te prośby o dokładkę ;)


Słodko-ostre spaghetti

przepis własny
(na 6 porcji)

Składniki:
600g makaronu spaghetti
400g mielonego mięsa*
2 cebule
2 łyżki oliwy
200ml bulionu warzywnego
400g pomidorów (mogą być z puszki)
1 łyżeczka oregano
2 łyżeczki bazylii
3 łyżki ostrej papryki
1 łyżka brązowego cukru
sól, pieprz do smaku

* można użyć każdego mięsa które się lubi (ostatnio użyłam mielonego kurczaka)

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć w większym rondlu na oliwie z oliwek. Gdy cebula się zeszkli dodać mięso. Rozdrobnić je widelcem i smażyć przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać przyprawy, dokładnie wymieszać  i zalać bulionem. Gotować przez kolejne 10 minut na wolnym ogniu. Dodać pokrojone w drobną kostkę pomidory (zarówno i świeże, jak i te z puszki), dokładnie wymieszać. Gotować przez 20 minut na małym ogniu, aż pomidory zaczną się rozpadać, a sos zgęstnieje. Dodać cukier, sól i pieprz, gotować kolejne 10 minut.

Sos wyłożyć na porcję makaronu, podawać udekorowane gałązką świeżego oregano i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!


***

Przepis bierze udział w akcji "VIVA la pasta!".


Pozdrawiam serdecznie!

3 komentarze:

  1. mniam mniam... Zdjęcia aż pachną!

    OdpowiedzUsuń
  2. Madziuś, dziękuję :)

    Aga, oj tak :) ja się nim zajadam, choć zawsze potem trochę czasu potrzebuję spędzić na stepperze :D

    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.