Dzisiejsza propozycja jest idealna dla wszystkich tych, którzy marzą o ochłodzie w tak gorące dni jak dziś. Ja w takie dni marzę o wyjeździe nad jezioro, gdzie można by było zanurzyć się w rozkosznie zimnej wodzie... :) Miłego popołudnia!
Chłodnik ze świeżych ogórków i pietruszki
oryginalny przepis pochodzi ze strony longevitymag.co.za
(na 4 porcje)
Składniki:
2 szklanki kefiru/maślanki
1 szklanka bulionu warzywnego (schłodzonego)
800g ogórków gruntowych
1 duży pęczek pietruszki
6 dużych liści mięty
4 ząbki czosnku
zielony pieprz
sól
Przygotowanie:
Pietruszkę i ogórki umyjcie, nie obierajcie (ogórkom możecie jedynie obciąć końcówki). Czosnek rozgniećcie nożem. Wszystko (z wyjątkiem płynów) wrzućcie do blendera i zmiksujcie na gładką masę. Dodajcie bulion i maślankę, dokładnie wymieszajcie. Doprawcie pieprzem i solą do smaku. Wstawcie do lodówki do schłodzenia na minimum godzinę. Podawajcie udekorowane listkami mięty. Smacznego!
Smacznie, zdrowo i ładnie podane... Bardzo lubię takie proste przepisy.
OdpowiedzUsuńPani Fotograf, w takie gorące dni jak dziś takie przepisy są na wagę złota :)
UsuńRobi się ekspresowo, a sam smak jest bardzo orzeźwiający. Idealny na dziś!
Miłego popołudnia! :)
piękny kolor:)
OdpowiedzUsuńJa w takie upały marzę o wyjeździe gdziekolwiek, mogłabym leżeć przez cały dzień na trawie lub plaży.Przepis wspaniały, to będzie jeden z pierwszych przepisów, który wypróbuje gdy tylko odbiorę ze sklepu zamówiony blender! Wspaniałe zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńGłodomorku, zrób koniecznie! Mojemu Połówkowi też smakowała, więc trafia również w męskie kubki smakowe :)
UsuńNigdy czegoś tak cudownego nie jadłam i nie widziałam! Boski chłodnik!
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :*
Majanko, dziękuję :) Kolor faktycznie ma cudny, a wystarczy tylko nie obrać ogórków ;)
UsuńPozdrawiam słonecznie :*
Wyglada niesamowicie orzezwiajaco. Zdjecia powalaja!
OdpowiedzUsuńMaggie, dziękuję :) Na upały idealna! :)))
UsuńJa również przepis wypróbowałam i również smakował :)
OdpowiedzUsuń