piątek, 11 października 2013

Dynia i mleczko kokosowe. Nuta mango. Aksamitna zupa.


Sezon na aromatyczne, rozgrzewające zupy właśnie się zaczyna. Nie można go lepiej zainaugurować niż aksamitną zupą z pieczonej dyni. 

Czy Wy już zaczęliście gotować rozgrzewające potrawy?


Aksamitna zupa dyniowa z dodatkiem wytrawnej marmolady z mango

przepis własny
(na 2 porcje)

Składniki:
500g surowej dyni (użyłam butternut)
4-5 ząbków czosnku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
oliwa
300ml bulionu warzywnego
4 łyżki mleczka kokosowego
sól i pieprz do smaku

plus do dekoracji
łyżka świeżych listków kolendry
dwa kwiaty  czosnku (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Rozgrzejcie piekarnik do 175 stopni (górna i dolna grzałka).

Dynię pokrójcie na większe kawałki (najlepiej w kostkę około 5-6cm). W misce wymieszajcie oliwę (około 2 łyżek), kmin rzymski i kolendrę, dokładnie wymieszajcie. Dodajcie dynię i nieobrane ząbki czosnku, wymieszajcie tak, by marynata dokładnie pokryła dynię. Wstawcie do piekarnika i pieczcie przez 25-30 minut, aż będzie miękka.

Upieczoną dynię i bulion zagotujcie razem. Wyciśnijcie czosnek z łupinek do zupy, dodajcie marmoladę z mango, dokładnie wymieszajcie. Całość zmiksujcie blenderem na gładko. Doprawcie solą i pieprzem, na koniec dodajcie mleczko kokosowe, doprowadźcie do wrzenia.

Podawajcie od razu posypane świeżymi listkami kolendry i udekorowane kwiatem czosnku. Smacznego!

10 komentarzy:

  1. O tak, zaczelam. Teraz to juz, niestety, koniecznosc: od wczoraj pogoda pod psem :(
    Ale sa i plusy: mozna gotowac i jesc duzo pysznych, gestych, rozgrzewajacych zup!

    OdpowiedzUsuń
  2. Malwinko, dziękuję!

    Maggie, w Polsce jeszcze jako tako. Chłodno, ale jest słonecznie, więc nie odczuwa się tego tak bardzo. Talerz takiej parującej zupy ratuje po ciężkim dniu w pracy!

    Pozdrawiam ciepło!
    Ewe

    OdpowiedzUsuń
  3. Z dodatkiem marmolady...? Nawet słowo "wytrawnej" nie umniejsza mojego zdziwienia i fascynacji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki aksamity i wygląda na bardzo gęsty. Jednym słowem cudowny! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie wygląda ! Kolor jest genialny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gin, marmolada jest cudowna! A dyniowej dodała fajnego pazura :)

    Kamciss, jeden z lepszych kremów, które zrobiłam. Zdecydowanie w top5 :)

    Lola, dziękuję! Zgadzam się, że dyniowa powala kolorem na kolana :)

    Pozdrawiam ciepło!
    Ewe

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten dodatek mango przyciągnął moją uwagę. I to, że w postaci marmolady :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Olka, marmolada z mango jest cudowna. Sama byłam zdziwiona, że tak dobrze współgra z czosnkiem i chilli :)

    Pozdrawiam ciepło!
    Ewe

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawa jestem tej marmolady .... pierwszy raz o takiej słyszę:0 ...a co do zupy to ma cudowny kolor:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.