sobota, 16 listopada 2013

Wołowina. Natka pietruszki i musztarda francuska. Burgery.


Przepis na pyszny lunch? Domowa bułka, kotlet wołowy (z wiadomego źródła) i ulubione dodatki. Uwierzcie, nie potrzeba więcej by przenieść się do raju, pełnego smaków.


Burgery wg Jamie'go O.

oryginalny przepis pochodzi ze strony jamieoliver.com
(na 7-8 burgerów)

Składniki:
500g mielonej wołowiny (u mnie pół na pół antrykot z łatą)*
3-4 gałązki natki pietruszki
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
sól i czarny pieprz do smaku

plus do podania
bułki do burgerów
domowa ljutenica (u mnie wg przepisu Beaty)
karbowana sałata
pomidor
czerwona cebula

* jeśli Wasze mięso będzie chude, dodajcie 1 małe jajko do masy burgerowej

Przygotowanie:
Natkę pietruszki drobno posiekajcie. W misce wymieszajcie wołowinę, posiekaną pietruszkę, bułkę tartą i musztardę, doprawcie do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyróbcie masę. Odstawcie na godzinę do lodówki.

Wyciągnijcie masę burgerową z lodówki, podzielcie na 7-8 części. Dłońmi uformujcie kulki, spłaszczcie dłonią. Surowe kotlety powinny być około 1 cm większe niż bułki, ponieważ w trakcie smażenia lekko się skurczą.

Rozgrzejcie patelnię grillową. Smażcie przez kilka minut na każdej stronie (w zależności od Waszego upodobania do stopnia wysmażenia).

Podawajcie z domową bułką, domową ljutenicą, karbowaną sałatą, pomidorem i czerwoną cebulą. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.