czwartek, 3 lipca 2014

Szparagi i kozi ser. Tymiankowy spód. Quiche.


Ostatni pęczek szparagów upolowany dosłownie w ostatniej chwili skończył posiekany w quiche. Ale quiche nie byle jakiej. Quiche czekającej ponad rok na przygotowanie. I gdyby nie ten pęczek zapomniany przepis dalej by dojrzewał w oczekiwaniu. Też Wam się zdarza odkrywać przepisy na nowo?

Tym razem postanowiłam już dłużej nie czekać.

Efekt...

Tymiankowy spód sprawił, że mam ochotę eksperymentować z różnymi dodatkami - botwinka, oregano, rozmaryn, czy bazylia. Dlaczego się ograniczać tylko do podstawowego przepisu na kruche ciasto?

Nadzienie - nie ma możliwości żeby się nie udało. Masa na bazie jajka i śmietany z dodatkiem natki pietruszki doskonale dopełniają dominujący szparagowy smak. Bo pożegnać się trzeba z przytupem, prawda?


Quiche ze szparagami, pomidorami i kozim serem

oryginalny przepis znajdziecie na stronie chocolateriver.de
(na formę o średnicy 26cm)

Składniki:
na spód:
200g mąki pszennej (typ 480)
1/4 łyżeczki soli
100g masła (mocno schłodzonego)
1 jajko
1 łyżka świeżego tymianku

na farsz:
1 pęczek zielonych szparagów
1 łyżka masła
1 łyżka soku z cytryny
4 pomidorki koktajlowe
200g śmietany 12%
1 garść natki pietruszki
2 jajka
50g twardego koziego sera
sól
zielony pieprz

Przygotowanie:
Mąkę razem z solą przesiejcie przez sitko. Dodajcie pokrojone w kostkę masło, przesiekany tymianek, jajko i wyrabiajcie przez 5-10 do dokładnego połączenia składników. Zagniecione (lekko rozwarstwiające się) ciasto włóżcie do zamrażarki na 10-15 minut. 

Po tym czasie rozwałkujcie je i przełóżcie do (wysmarowanej masłem) formy, nakłujcie widelcem i wstawcie do lodówki na 20 minut. 

Rozgrzejcie piekarnik do 175 stopni (górna i dolna grzałka). 

Wyciągnijcie ciasto z lodówki, wyłóżcie je papierem do pieczenia, na który wysypcie groch/fasolę, by obciążyć ciasto podczas pieczenia. Pieczcie przez 15 minut. Odstawcie na chwilę do ostygnięcia, usuńcie fasolę.

W tym czasie zajmijcie się przygotowaniem farszu. Umyjcie szparagi, odłamcie zdrewniałe końcówki i potnijcie na ok. 5-6cm kawałki. W dużym rondlu roztopcie masło i smażcie szparagi do 5 minut, doprawcie sokiem z cytryny, solą i pieprzem. W misce wymieszajcie śmietanę z posiekaną natką, dodajcie jajka, dokładnie wymieszajcie i doprawcie do smaku solą i pieprzem.

Ułóżcie szparagi na ostudzonym spodzie. Przekrójcie pomidory i ułóżcie na szparagach. Na całość wylejcie masę jajeczną i pieczcie przez 20 minut. Wyjmijcie z piekarnika, oprószcie startym (na tarce o grubych oczkach) serem i dopiekajcie przez kolejne 10. Studźcie na kratce.

Podawajcie na ciepło lub na zimno. Smacznego!

4 komentarze:

  1. po stokroć piękna i pyszna, na pewno :) składniki mówią same za siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda uroczo, bardzo mam na to chęć

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile tu nowych pyszności, chyba ostatnio zaniedbuję przeglądanie przepisów. Ten wygląda pysznie. Chyba nigdy nie jadłam koziego sera... muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocie-smaki, dziękuję :) Składniki pierwszorzędne, prawda?

    Anka, dziękuję :) Zrób sobie koniecznie! Zabawa jest tylko z ciastem kruchym, reszta robi się sama :)

    Koko, ostatnio dostałam wiatru w skrzydła. Przygotowałam plan działania i publikacji. Na razie jakoś daję radę!

    Pozdrawiam ciepło!
    Ewe

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.