wtorek, 14 października 2014

Kurczak i pomidory. Czosnek i tymianek. Z piekarnika.


Kochani, dziś mam dla Was propozycję obiadu, który praktycznie zrobi się sam. Lubię takie dania. Trzeba na nie trochę poczekać, ale obiecuję Wam, że po tych dwóch godzinach udka będą się rozpływać w ustach, a skórka będzie przyjemnie chrupać pod zębami.

Zatem przygotujcie noże i widelce, choć ja nie mogłam się powstrzymać i wyjadałam bezpośrednio z formy. Uwierzcie, na jednym udku się nie skończy :) Smacznego!

Pieczone udka z kurczaka z pomidorkami cherry

przepis własny
(na 2 porcje)

Składniki:
6 udek z kurczaka
3 łyżki oliwy
4 gałązki tymianku
1 mała papryczka chilli
szczypta soli
świeżo zmielony czarny pieprz
1 duży ząbek czosnku
500g mieszanki pomidorków cherry

plus do dekoracji
kilka gałązek tymianku

Przygotowanie:
Udka umyjcie i osuszcie. Chilli drobno posiekajcie. Czosnek pokrójcie w cienkie plasterki.

W dużej misce wymieszajcie oliwę, igiełki tymianku, drobno posiekaną chilli, szczyptę soli i ok. 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Dokładnie natrzyjcie mięso przygotowaną marynatą. Odstawcie na 30 minut.

Piekarnik rozgrzejcie do 200 stopni (górna i dolna grzałka).

W naczyniu do zapiekania ułóżcie zamarynowanego kurczaka. W pozostałej marynacie obtoczcie pomidorki. Ułóżcie między udkami. Na mięsie ułóżcie plasterki czosnku. Przykryjcie folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu). Pieczcie w rozgrzanym piekarniku przez godzinę.

Po godzinie zdejmijcie folię. Przestawcie piekarnik na opcję grill i pieczcie przez kolejne 30 minut.

Podawajcie od razu po wyciągnięciu z piekarnika. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.