czwartek, 23 października 2014

Marchew i pistacje. Czosnek i kolendra. Surówka.


Dziś dotarło do mnie, że do tej pory na blogu nie było jeszcze żadnego przepisu na surówki. Jakiekolwiek - z kiszonej kapusty, z marchewki, z papryki. W sumie nawet nie wiem dlaczego, bo w naszym domu często goszczą jako dodatek do dań głównych. Zdecydowanie częściej niż ziemniaki czy kasza. 

Zatem Kochani, dziś zapraszam Was na surówkę z marchewki z chrupiącymi pistacjami. Do kurczaka, którego Wam jutro pokażę będzie w sam raz. So stay tunned! :)

Surówka z marchewki z pistacjami

oryginalny przepis pochodzi ze strony bonappetit.com
(na 2 porcje)

Składniki:
400g marchewki
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mielonej kolendry
szczypta ostrej papryki
1/4 szklanki pistacji

Przygotowanie:
Marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na tarce o małych oczkach.

W misce wymieszajcie sok z cytryny, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę i szczyptę ostrej papryki.

Wymieszajcie marchewkę z przygotowanym sosem. Odstawcie w chłodne miejsce na dwie godziny.

Przed podaniem wymieszajcie z posiekanymi pistacjami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.