środa, 27 maja 2015

Sos sojowy i grenadina. Grillowany kurczak i pesto z rukoli. Kanapka.


Coraz częściej sięgam po proste jedzenie. Ot zwykła kanapka ktoś powie, ale jeśli smaczna, to czemu się opierać? Macie jakieś swoje ulubione zestawienia smaków zamkniętych między dwoma kromkami chleba czy podobnie jak ja lubicie eksperymentować? Ja należę do tej drugiej kategorii. Jakiś czas temu pokazałam Wam grillowaną kanapkę ze szparagami, a dziś chcę Was zaprosić na taką z grillowanym kurczakiem (wcześniej zamarynowanym w sosie sojowym i grenadinie) oraz dzisiejszym pesto. Może to i proste, ale jakie smaczne! :)

 

Kanapka z grillowanym kurczakiem i pesto z rukoli

przepis własny
(na 4 sztuki)

Składniki:

1 pierś z kurczaka (podwójna)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki grenadiny
4 kromki chleba (najlepiej okrągłego)
4 łyżki pesto z rukoli
1 pomidor
2 garści rukwi wodnej

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka umyj, osusz i oczyść. Pokrój na ok. 2cm plastry, odłóż na bok. W misce wymieszaj sos sojowy z grenadiną. Pokrojone mięso włóż do miski, dokładnie wymieszaj i odłóż na 30 minut.

Kromki przekrój na pół. Rozgrzej patelnię grillową. Zgrilluj pieczywo z obu stron. Odłóż na bok.

Pomidora pokrój w cienkie plastry. 

Na rozgrzanej patelni ułóż mięso i smaż przez 2 minuty na każdej stronie. Po zdjęciu z patelni odłóż na bok.

Dolną kromkę kolejno posmaruj 1 łyżką pesto z rukoli, ułóż po dwa plastry pomidora i dwa kawałki zgrillowanego kurczaka, a na wierzch kilka listków rukoli wodnej. Całość przykryjcie drugą kromką. Podawajcie od razu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.