czwartek, 28 maja 2015

Natka pietruszki i rzodkiewka. Ogórek i paluszki krabowe. Wiosenna sałatka.


Nie należę do wielbicieli paluszków krabowych. To bardziej paluszki rybne, bo kraba tam jak na lekarstwo... Jednak kilka lat temu podczas wesela spróbowałam sałatki, która sprawiła że jestem w stanie je włączyć do swojego jadłospisu. Fanką surimi w dalszym ciągu nie jestem, ale tej sałatki jak najbardziej. Pełna wiosennych smaków - natki pietruszki, chrupiącej rzodkiewki i ogórka - z rybnym akcentem. 



Sałatka wiosenna z paluszkami krabowymi

przepis własny
(na 4 porcje)

Składniki:

1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek rzodkiewki
1 ogórek szklarniowy
1 opakowanie paluszków krabowych (250g)
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Natkę pietruszki posiekaj (nie za drobno). Rzodkiewkę oczyść z liści, odetnij ogonki i pokrój najpierw w grubsze plasterki, a potem w słupki. Ogórka obierz i pokrój w drobną kostkę. Paluszki krabowe pokrój w plasterki.

W misce wymieszaj pokrojoną natkę, rzodkiewkę, ogórka i paluszki krabowe. Dodaj majonez i dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Podawaj schłodzone. 

Smacznego!

1 komentarz:

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.