Nie należę do wielbicieli paluszków krabowych. To bardziej paluszki rybne, bo kraba tam jak na lekarstwo... Jednak kilka lat temu podczas wesela spróbowałam sałatki, która sprawiła że jestem w stanie je włączyć do swojego jadłospisu. Fanką surimi w dalszym ciągu nie jestem, ale tej sałatki jak najbardziej. Pełna wiosennych smaków - natki pietruszki, chrupiącej rzodkiewki i ogórka - z rybnym akcentem.
Sałatka wiosenna z paluszkami krabowymi
przepis własny
(na 4 porcje)
Składniki:
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek rzodkiewki
1 ogórek szklarniowy
1 opakowanie paluszków krabowych (250g)
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Natkę pietruszki posiekaj (nie za drobno). Rzodkiewkę oczyść z liści, odetnij ogonki i pokrój najpierw w grubsze plasterki, a potem w słupki. Ogórka obierz i pokrój w drobną kostkę. Paluszki krabowe pokrój w plasterki.
W misce wymieszaj pokrojoną natkę, rzodkiewkę, ogórka i paluszki krabowe. Dodaj majonez i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj schłodzone.
Smacznego!
Wygląda kusząco :>
OdpowiedzUsuń