Nie wyobrażam sobie maja bez młodej kapusty. Moja mama najczęściej przygotowywała taką mięciutką z dużą ilością koperku i kiełbasą. Ja tym razem postanowiłam, że postawię na bardziej chrupiącą i lżejszą wersję - krócej gotowaną, na bulionie warzywnym. I wiecie co? Wyszła równie dobra, co ta mamina, choć inna! Zdecydowanie danie idealne dla wszystkich zapracowanych. Jej przygotowanie zajmuje maksymalnie 30 minut.
UWAGA! Nieważne jaką ilość jej przygotujecie, to i tak będzie za mało! :)
Młoda kapusta z koperkiem
przepis własny
(na 4 porcje)
Składniki:
1 młoda kapusta
1 pęczek koperku
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
2 szklanki bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę oczyść z zewnętrznych liści, wytnij głąb i posiekaj na kawałki wielkości kęsa. Koperek grubo posiekaj (odłóż 1 łyżkę do dekoracji). Cebulę pokrój w drobną kostkę.
W garnku rozpuść masło. Dodaj pokrojoną cebulę i duś do miękkości. Następnie dodaj posiekaną kapustę i koperek, dokładnie wymieszaj. Duś przez kilka minut. Zalej bulionem warzywnym i gotuj pod przykryciem przez 25 minut. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posyp odłożonym koperkiem.
Smacznego!
Mmm, pyszotka :) Lekkie danie na letnie dni
OdpowiedzUsuń