sobota, 16 lipca 2011

Czarne porzeczki. Sernik na zimno. Letnia przyjemność.


Bardzo lubię porzeczki... Nie ważne jaki mają kolor. Czerwone, białe, czarne... Uwielbiam je zajadać, najlepiej takie świeżo zerwane z krzaka. Tym razem z wyjazdu do rodziców przywiozłam mały pojemnik czarnych porzeczek.

Już od jakiegoś czasu pod magnesem na lodówce czekał przepis. Czekał na ponowne podejście. Nie wiem, co zrobiłam źle poprzednim razem (wróć, co zrobiłyśmy), ale nie wyszedł. Warstwa owocowa (wtedy wiśniowa) nie chciała się zsiąść. Tym razem na spokojnie - i bez wina ;) - zabrałam się do niego po raz drugi. I wyszedł wspaniały. Dwie osoby (lub jedną wygłodniałą) moja miniaturowa wersja z pewnością zaspokoi.

Idealny na letnie leniwe popołudnie, takie jak dziś. Kremowy, mocno porzeczkowy, niebo w gębie. I do tego ten obłędny kolor!


MINI SERNIK NA ZIMNO Z CZARNĄ PORZECZKĄ

przepis od Doroty, ale z moimi modyfikacjami
(na 1 mini sernik; tortownica o średnicy 10cm)

Składniki:
na spód:
40g herbatników maślanych
15g masła

na masę serową:
175g twarogu (użyłam trzykrotnie zmielonego)
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki śmietany kremówki
60g drobnego cukru
1 płaska łyżka żelatyny
2 łyżki gorącej wody
70g czarnych porzeczek

plus do dekoracji:
3 łyżki śmietany kremówki
garść czarnych porzeczek

Przygotowanie:
Herbatniki drobno zmielić w mikserze, a masło rozpuścić. W misce wymieszać herbatniki z masłem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masą ciasteczkową wyłożyć dno tortownicy, dokładnie wyrównać. Włożyć do lodówki.

Twaróg zmiksować z cukrem, kremówką i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać do masy twarogowej (odłożyć jedną łyżeczkę). Ponownie zmiksować. Na masę ciasteczkową wyłożyć 3 czubate łyżki masy twarogowej i wstawić do lodówki na 30 minut. 

Do pozostałej masy twarogowej dodać zmiksowane porzeczki (wcześniej należy usunąć szypułki, umyć i osuszyć owoce) i odłożoną łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny, dokładnie wymieszać. Po pół godzinie wylać masę porzeczkową (ze względu na małe rozmiary tortownicy [ma 4,5cm wysokości] wylałam masę do samych brzegów). Schłodzić w lodówce przez conajmniej 3godziny (najlepiej na całą noc).

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Wyłożyć ją na schłodzony sernik i udekorować świeżymi porzeczkami. Smacznego!

32 komentarze:

  1. Piękne kolory! Jak zwykle mój język uderzył o klawiaturę i domaga się porcji..

    OdpowiedzUsuń
  2. O jacie..ale piękny:) Fantastyczny kolor,mmm..:)

    OdpowiedzUsuń
  3. marzy mi sie ten serniczek, ale u mnie nie ma czarnych porzeczek :-(( piekny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie widziałam czegoś tak pięknego! A jakie zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  5. jak z bajki!
    niczym chmurka ze snów.
    wspaniały ;]

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne! Po prostu dzieło sztuki kulinarnej! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają tak pięknie,że aż żal byłoby je zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wspaniale! Mniam,mniam:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Jest po prostu...ŚLICZNY. Z tymi wszystkimi warstwami, porzeczkowymi kuleczkami na wierzchu, i tą fakturką po boku...wspaniałości serwujesz tym letnim wieczorem!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ależ wspaniały... I te kolory...

    OdpowiedzUsuń
  12. Oooo! Ratunku!!! Cudowny!!! Jak mam zasnąć?! Uwielbiam sernik porzeczkowy, a Twój jest po prostu idealny!!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wołam Mamę, jak jej TEN sernik pokażę to już zagości u Ciebie na stałe (ma ze 3 ulubione blogi i tylko na nie wchodzi). ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piekny sernik, piekne zdjecia. Nie jestem pewna, czy jeden taki by mi wystarczyl... ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. piękny!!! ja chyba od dwóch lat sie do niego przymierzam:)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Przecudowny! Chciałoby się go smakować bez końca!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda obłędnie! Serniki na zimno o dziwo nawet lubię.

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudo!
    I jakie zdjęcia!

    Naprawdę nabrałam apetytu na słodkości... :)

    OdpowiedzUsuń
  19. fantastyczny! ten sernik jest taki pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Magda, :) Uśmiałam się z tego uderzania o klawiaturę :D Sernik nawet smakuje lepiej niż wygląda!

    Mar, dziękuję :) Kolor to duża zasługa samych porzeczek :D

    Cudawianki, dziękuję :) Nie wyobrażam sobie braku dostępu do czarnych porzeczek. Ale może chociaż suszone są?

    Burczymiwbrzuchu, dziękuję :)))

    Kulinarne-smaki, szkoda że zdjęcia nie oddają smaku ani zapachu :(

    Karmel-itko, dziękuję :) chmurką delikatną jest (wróć, był) istotnie :)

    Doktorze, dziękuję :) Zwłaszcza za to dzieło sztuki kulinarnej :D

    Chantel, dziękuję :)

    Nemi, dziękuję :) Żal jest tylko na początku, a potem ten smak... Nie da się tego opisać, mocno porzeczkowy, delikatny, kremowy. Prawdziwe niebo w gębie.

    Elżuniu, dziękuję :)

    Majanko, dziękuję :) Może kawałek?

    Arvén, dziękuję :) Faktura wyszła całkiem przypadkowo, ale tak mnie zauroczyła, że nie chciałam jej wyrównywać :)

    Moniko, dziękuję :) Ach ta czarna porzeczka!

    Papaya, dziękuję :)

    Aniu, mam nadzieję, że udało się zasnąć :) Dziękuję :)

    Maniu, będzie mi niezwykle miło :) A sernik jest pyszny! Mam nadzieję, że mamie posmakuje :)

    Maggie, dziękuję :) Jeśli jesteś mocno wygłodniała, to polecam zrobić dwa!

    Izaa, dziękuję :) Zrób koniecznie, bo jest warty każdego kęsa!

    Asiu, dziękuję :) Niestety za szybko się kończy!

    Lashqueen, dziękuję :) To jeśli tylko masz dostęp do czarnych porzeczek, zrób go koniecznie!

    Nat., dziękuję :) Apetytu to się nabiera dopiero jak się zaczyna go jeść... a potem tylko żal, że tak szybko się skończył.

    DaisyDukes, dziękuję :) Pyszny, jak żaden inny, który do tej pory jadłam!

    Kabamaiga, dziękuję :)

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  21. przepiękne zdjęcia, cudny serniczek. aż mam ochotę Ci go podkraść :)

    OdpowiedzUsuń
  22. robiłam ostatnio sernik z czarną porzeczką, olśnił nas smakiem ....więc wyobrażam sobie jak wybornie musi smakować Twój ....a dodatkowo ma tak piękne warstwy:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Absolutnie zachwycający:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Kini^^, dziękuję :) Częstuj się! Niestety już tylko wirtualnie, bo po serniku zostało już tylko wspomnienie!

    Jolu, zgadzam się, smak ma iście boski! Dziękuję :)

    Wiosenko, dziękuję :)

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  25. Śliczny, po prostu przeuroczy. I ta chmurka śmietany na wierzchu - ja bym go nie zjadła, ja bym się na niego tylko gapiła :D

    OdpowiedzUsuń
  26. robiłam ten sernik dwa razy i gdyby nie to, ze w tym roku porzeczki nam zmarzły byłby znów..., chociaż może poczekam jak będą mrożone ... Jest piękny i pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  27. Cudowny!!!
    Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Usagi, dziękuję :) Ta śmietanowa chmurka też mi się podoba. Ech, gapić się nie da... w pewnym momencie dochodzi do Ciebie zapach i... już się wyciąga ręce! Bach, już jesz pierwszy kawałek :D

    Ewelajna, pyszny jest to fakt! I do tego taki ładny.

    Dagmaro, dziękuję :)

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.