Ci, którzy tu zaglądają wiedzą, że uwielbiam proste przepisy, które niemal robią się same. Czasem mi trochę wstyd, że je Wam pokazuję, bo opis przygotowania zajmuje mniej miejsca niż lista składników. Ale jak tu się z Wami nie podzielić, skoro wyszło takie dobre... pesto z rukoli i szpinaku. Z dodatkiem pistacji. Mogłabym je wyjadać... wróć! Wyjadam je łyżeczką prosto ze słoiczka.
Pesto z rukoli i szpinaku
przepis własny(na słoiczek o pojemności 350ml)
Składniki:
100g rukoli100g szpinaku
3 ząbki czosnku
4 łyżki solonych pistacji
4 łyżki startego sera Grana padano
6 łyżek oliwy
sól do smaku
Przygotowanie:
Rukolę i szpinak umyj, dokładnie osusz. Czosnek obierz i lekko rozgnieć. Starty ser lekko posiekaj.
Umyte liście, czosnek i pistacje zmiksuj, wmieszaj posiekany ser. Stopniowo dolewaj oliwę. Na koniec dopraw do smaku solą. Gotowe!
świetne pesto!
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia i apetyczne pesto :)
OdpowiedzUsuń