wtorek, 26 maja 2015

Chleb i tapenada. Zielone szparagi i mozzarella. Kanapka.


Odkąd poznałam szparagi cztery lata temu nie wyobrażam sobie bez nich maja. Już w połowie kwietnia zaczynam wyczekiwać pierwszych łodyg. Choć jestem zwolenniczką zielonych, to i białym się nie oprę. Szparagi to dla mnie znak, że wszystko co dobre się zaraz zacznie... młode warzywa, truskawki, maliny, bób i .... oczywiście pomidory! Jak zwykle sezon na wszystko trwa zbyt krótko, by nasycić się na zapas. Choć może to i dobrze, bo dzięki temu nigdy nie mam ich dość (oczywiście krajowych, nie importowanych!).

 

Pierwsze szparagi w sezonie zjadam najprościej jak można z patelni, jedynie z dodatkiem dobrej oliwy. Gdy już się wstępnie nasycę ich smakiem, to zaczynam kombinować jak przemycić szparagi do codziennego menu, by się nimi nie znudzić. Rano podaję je w formie frittaty, albo otulam jajecznym omletem. Po południu zawijam je w naleśnik, dodaję do makaronu, piekę z nich wytrawne ciasto albo kisz. Co ciekawe, choć szparagowych inspiracji na blogu nie brakuje to cały czas wpadam na coś nowego. W tym roku skupiam się na ich połączeniu z pieczywem. Zatem spodziewajcie się różnej maści kanapek z ich udziałem. Na pierwszy rzut idzie grillowana kanapka z ciągnącą się mozzarellą. Nie martwcie się jeśli nie macie w domowych zapasach tapenady, ponieważ spokojnie można ją zastąpić pesto. Jako substytut dla długodojrzewającej szynki sprawdzi się np. boczek. Na samo wspomnienie moje ślinianki zaczynają szybciej pracować...

 

Grillowana kanapka z tapenadą, długodojrzewającą szynką i szparagami

przepis własny
(na 4 kanapki)

Składniki:

4 kromki chleba (najlepiej z okrągłego bochenka)
1 pęczek zielonych szparagów
1 łyżeczka oliwy
4 łyżki tapenady
8 plastrów mozzarelli (sera do pizzy, nie do sałatki caprese)
4 plastry szynki długodojrzewającej

Przygotowanie:

Szparagom odłam zdrewniałe końcówki (wystarczy je nagiąć, a szparag sam się złamie w miejscu gdzie już jest chrupiący). Ułóż na talerzu, skrop oliwą. 

Chleb opiecz z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej, odłóż na bok.

Na tej samej patelni zgrilluj szparagi, po ok. 2 minuty na każdej stronie.

Każdą kromkę posmaruj 1 łyżką tapenady, ułóż na niej po 2 plastry mozzarelli i po 1 szynki długodojrzewającej. Na jednej ułóż połowę zgrillowanych szparagów, przykryj drugą kromką. Grilluj na rozgrzanej patelni przez ok. 3-4 minuty na każdej stronie (lekko dociskaj w trakcie smażenia). 

Podawaj od razu po ugrillowaniu przekrojone na pół.

Smacznego!

1 komentarz:

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.