poniedziałek, 25 maja 2015

Młoda kapusta i cebula. Gorczyca, kozieradka i kurkuma. Po indyjsku.


Młoda kapusta po indyjsku to był Wasz faworyt w małym głosowaniu na fejsbuku. Słowo się rzekło, czytelnicy zdecydowali i to właśnie indyjskie klimaty dziś będą się panoszyć na blogu. Kto jest ciekawy przepisu niech czyta dalej, kto jest ciekawy smaku niech koniecznie zrobi.

 

 

Dziecinnie prosta. 
Aromatyczna. 
Przypadkowo wegańska. 
W sam raz na deszczowe majowe popołudnie. 


Młoda kapusta po indyjsku

przepis własny
(na 4 porcje)

Składniki:

1 młoda kapusta
1 cebula
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka czarnej gorczycy
1 łyżeczka białej gorczycy
1 łyżeczka ziaren kozieradki
1 łyżeczka kurkumy
1 szklanka bulionu warzywnego
1 szklanka mleczka kokosowego
sól do smaku

dodatkowo do dekoracji
świeże listki kolendry

Przygotowanie:

Kapustę oczyść z zewnętrznych liści. Przekrój na pół, usuń głąb i pokrój kapustę na kawałki wielkości kęsa. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Na suchej patelni upraż oba rodzaje gorczycy i kozieradkę. Dodaj oliwę i pokrojoną cebulę, smaż aż cebula się zeszkli. Dodaj pokrojoną kapustę, uprażone przyprawy oraz kurkumę, dokładnie wymieszaj aż przyprawy rozniosą się po całej kapuście. Dolej bulion i mleczko kokosowe, duś pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Pod koniec gotowania dopraw solą do smaku.

Podawaj od razu udekorowane listkami kolendry.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.