Sama dokładnie nie pamiętam, jak powstał przepis na ten sos do spaghetti. Trochę to kumulacja różnych eksperymentów i pewnie jakiś program kulinarny obejrzany w przelocie... :) Od ładnych kilku lat to mój ulubiony sposób na spaghetti.
Słodko-ostre spaghetti
przepis własny
(na 6 porcji)
Składniki:
600g makaronu spaghetti
400g mielonego mięsa*
2 cebule
2 łyżki oliwy
200ml bulionu warzywnego
400g pomidorów (mogą być z puszki)
1 łyżeczka oregano
2 łyżeczki bazylii
3 łyżki ostrej papryki
1 łyżka brązowego cukru
sól, pieprz do smaku
* można użyć każdego mięsa które się lubi (ostatnio użyłam mielonego kurczaka)
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć w większym rondlu na oliwie z oliwek. Gdy cebula się zeszkli dodać mięso. Rozdrobnić je widelcem i smażyć przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Dodać przyprawy, dokładnie wymieszać i zalać bulionem. Gotować przez kolejne 10 minut na wolnym ogniu. Dodać pokrojone w drobną kostkę pomidory (zarówno i świeże, jak i te z puszki), dokładnie wymieszać. Gotować przez 20 minut na małym ogniu, aż pomidory zaczną się rozpadać, a sos zgęstnieje. Dodać cukier, sól i pieprz, gotować kolejne 10 minut.
Sos wyłożyć na porcję makaronu, podawać udekorowane gałązką świeżego oregano i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!
***
Przepis bierze udział w akcji "VIVA la pasta!".
Pozdrawiam serdecznie!
mniam mniam... Zdjęcia aż pachną!
OdpowiedzUsuńale pychotka:)
OdpowiedzUsuńMadziuś, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńAga, oj tak :) ja się nim zajadam, choć zawsze potem trochę czasu potrzebuję spędzić na stepperze :D
pozdrawiam serdecznie!