Kiedyś kupiona pasta z tamaryndowca stała w kuchennej szafce i cierpliwie czekała, naprawdę długo. Ostatnio naszło mnie na kwaśne, a jakież połączenie może być lepsze niż tamaryndowiec z limonka. A jeśli tę kwaśność przełamie się brązowym cukrem...
Powiem tyle, niespodziewane MNIAM!
Powiem tyle, niespodziewane MNIAM!
KURCZAK PO WIETNAMSKU Z TAMARYNDOWCEM
inspiracja z Kuchni wietnamskiej z serii Podróże kulinarne
(na 4 porcje)
Składniki:
200g ryżu jaśminowego
2 duże filety z piersi kurczaka
1 łyżka pasty z tamaryndowca
4 ząbki czosnku
2 papryczki chilli (użyłam pomarańczowych)
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżka soku z limonki
1 łyżka oleju arachidowego
1 cebula
2 plasterki limonki do dekoracji
Przygotowanie:
Ugotować ryż do miękkości. Kurczaka pokroić w cienkie plastry, podobnie chilli, cebulę w talarki, a czosnek wycisnąć. Kurczaka, chilli, czosnek, sok z limonki i tamaryndowca wymieszać w misce. Odstawić na kilka minut, żeby mięso się przegryzło. W rondlu podgrzać olej i smażyć cebulę do miękkości. Dodać zamarynowanego kurczaka, smażyć często mieszając, aż mięso będzie równo usmażone. Dokładnie wymieszać. Podawać z ryżem udekorowane plasterkami limonki. Smacznego!
***
Przepis dodaję do akcji "Kurczak na 1000 sposobów"
Pozdrawiam serdecznie!
Z nieba mi spadlas z tym przepisem. U mnie taka pasta też juz stoi chyba z pół roku o istatnio przy przeglądaniu szafek kuchennych zastanawiałam się do czego ją wykorzystać:)
OdpowiedzUsuńA mnie strasznie przepis zaciekawił, tylko tej pasty nie mam... EVE gdzie można ją nabyć? Jakiś sklep kuchnie świata?
OdpowiedzUsuńPodpinam się pod pytanie - gdzie to kupić? Bardzo mnie ciekawi ten przepis :)
OdpowiedzUsuńWiosenko, to się bardzo cieszę, że mogłam przyjśc z pomocą :)
OdpowiedzUsuńOd-kuchni, Arvén, pastę z tamaryndowca można już dostac w większych supermarketach w działach z kuchniami świata lub samych sklepach Kuchnie Świata.
Pozdrawiam serdecznie!