Wszyscy uwielbiają ciasteczka czekoladowe, a te są jej kwintesencją. Jeśli do tego jest się pasjonatem kandyzowanego imbiru, to są one dla takich osób wprost stworzone.
Propozycja pochodzi od Dorotuś, jak zwykle genialna (oryginalny przepis znajdziecie w książce Sary Lewis z '200 cakes and bakes'). Takie połączenie czekolady i imbiru w nasze domowe smaki trafia jak w przysłowiową dziesiątkę!
Propozycja pochodzi od Dorotuś, jak zwykle genialna (oryginalny przepis znajdziecie w książce Sary Lewis z '200 cakes and bakes'). Takie połączenie czekolady i imbiru w nasze domowe smaki trafia jak w przysłowiową dziesiątkę!
***
Jako, że to ostatni mój wpis przed Świętami chciałabym życzyć Wam
spokojnych i radosnych Świąt spędzonych w gronie najbliższych
oby kolejny rok był pełen takich pyszności, jakie pewnie gościć będą na Waszych stołach
i oby to uczucie dziecięcej radości towarzyszyło Wam nie tylko z okazji Świąt
Wesołych Świąt!
***
CZEKOLADOWE CIASTKA Z KANDYZOWANYM IMBIREM
(na 16 sztuk)
Składniki:
100 g mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
40 g jasnego cukru trzcinowego
50 g masła
2 łyżki posiekanego kandyzowanego imbiru (wg przepisu Beatki)
2 łyżki golden syrupu
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Dodać masło i kandyzowany imbir, wyrobić ciasto palcami, tak aby przypominało kruszonkę. Dodać syrup, czekoladę i delikatnie wyrobić, aby ciasto dokładnie się połączyło, uformować kulę. Urywać małe kawałki, formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w bardzo dużych odstępach, lekko spłaszczyć dłonią. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, piec ciastka przez 8 minut. Studzić na blasze (uwaga! są bardzo miękkie), a po 3 minutach przełożyć na kratkę. Smacznego!
gdzies mi juz mignęły...
OdpowiedzUsuńale ten imbir mnie wprost fascynuje!
Przepis wspaniały:) Wszystkiego najlepszego z okazji Świat:)
OdpowiedzUsuńJa jestem fanką imbiru w każdej postaci.Ciastka brzmią wspaniale!
OdpowiedzUsuńDobrych świąt!
pięknych Świąt..
OdpowiedzUsuńo zapachu czekolady.
Karmel-itko, ten smak wciąga :)
OdpowiedzUsuńJolu, Amber, Asiejko, dziękuję i mam nadzieję, że Wasze Święta były równie wesołe, co smakowite!
Pozdrawiam serdecznie!