A dzisiaj będzie nieświątecznie, choć przepis ten w ferworze przedświątecznych przygotowań może być idealną propozycją na szybki obiad. Tym razem propozycja od naszych zachodnich sąsiadów - zupa z kurczakiem.
Niby prosta, a jednak dzięki dodatkowi szafranu i soku z cytryny ma ona ciekawy, może nawet specyficzny smak. Nie posmakuje każdemu (np. mój Połówek nie był nią zachwycony), a mnie urzekła swoją lekkością i tym trudnym do opisania cytrynowym posmakiem. Spróbujcie, ciekawa jestem czy Was też przekona.
NIEMIECKA ZUPA Z KURCZAKIEM
przepis pochodzi z książki Kuchnia niemiecka z serii Podróże kulinarne
(na 4 porcje)
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
4 gniazda makaronu tagliatelle
6 szklanek bulionu warzywnego
1 por
1 marchewka
1 łyżka soku z cytryny
szczypta szafranu
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić na niewielkie kawałki, najlepiej wielkości kęsa. Pora pokroić w grubsze talarki, a marchewkę w słupki. Bulion z sokiem cytryny i szafranem doprowadzić do wrzenia. Dodać kurczaka, makaron, por i marchewkę, zagotować. Potem zmniejszyć gaz i gotować jeszcze przez 12 minut, aż makaron się ugotuje. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Smacznego!
***
Przepis bierze udział w akcji "Kurczak na 1000 sposobów".
Pozdrawiam przedświątecznie!
Takiej zupki to bym chętnie spróbowala:)
OdpowiedzUsuńciekawa ta zupka. i taka mało niemiecka (no bo w końcu nie ma kiełbasy i piwa;)
OdpowiedzUsuńmmm... co za smakowita zupka:)
OdpowiedzUsuńChętnie ją wypróbuję;)
OdpowiedzUsuńlista składników mnie przekonuje. myślę, że i zupa by mi smakowała.
OdpowiedzUsuń