Może to ze względu na panującą na zewnątrz pogodę, może z tęsknoty za słońcem, może z ochoty na bakłażana... nie wiem. Wiem jedno, że za namową Panny M. popełniłam proponowaną dziś sałatkę (zresztą nie tylko ja) i nie żałuję, bo jest przepyszna!
Nie wiem jak ona to robi (Panna M., nie sałatka ;) ), ale ma dar do wyszukiwania rewelacyjnych przepisów. Dziękuję za odkrycie tego cuda! Już się nie mogę doczekać, kiedy bakłażany będą na każdym straganie... i kiedy zaświeci słońce, takie jak to w Maroko.
Nie wiem jak ona to robi (Panna M., nie sałatka ;) ), ale ma dar do wyszukiwania rewelacyjnych przepisów. Dziękuję za odkrycie tego cuda! Już się nie mogę doczekać, kiedy bakłażany będą na każdym straganie... i kiedy zaświeci słońce, takie jak to w Maroko.
Ten przepis podobnie jak Shish Taouk zagości jeszcze na blogach czterech wspaniałych kobiet (Panny M., Maggie i Shinju oraz Małgosi), które łączy wspólne gotowanie i uwielbienie dla kuchni arabskiej...
Sałatka może i nie wygląda imponująco, jednak jej smak wynagradza wszystkie niedoskonałości, które widać na zdjęciach. Proste połączenie bakłażana, cieciorki i cebuli, a może dostarczyć takich wrażeń podniebieniu... po prostu spróbujcie!
MAROKAŃSKA SAŁATKA Z BAKŁAŻANEM I CIECIORKĄ
przepis pochodzi z odkrytego niedawno bloga Arabic Food
(na 4 porcje)
Składniki:
2 bakłażany (użyłam jednego, ok. 400g)
6 łyżek oliwy
puszka cieciorki (400g)
garść świeżej kolendry
1 czerwona cebula (ok. 100g)
1 łyżeczka papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 cytryna
1 łyżeczka miodu (użyłam gryczanego)
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Bakłażana umyć, pokroić w cienkie plastry (około 5mm). Plasterki posmarować oliwą (2 łyżki na wszystkie) i doprawić solą i pieprzem. Grillować przez 4 minuty na każdej stronie (ja wsadziłam bakłażana do rozgrzanego piekarnika - 175stopni, górna grzałka i termoobieg). Bakłażana po lekkim przestygnięciu podzielić na ćwiartki.
Kolendrę posiekać, cebulę pokroić w grubszą kostkę, cieciorkę osączyć i przepłukać zimną wodą. Włożyć do dużej miski, dodać bakłażana, kolendrę i cebulę, lekko wymieszać.
Cytrynę sparzyć i wycisnąć sok. Do słoiczka wlać 4 łyżki oliwy, sok z cytryny, miód i dodać paprykę oraz kmin, zakręcić i dobrze wstrząsnąć, aby składniki się dokładnie wymieszały.
Sałatkę podawać wymieszaną z sosem. Smacznego!
***
Przepis dodaję do akcji "Festiwal kuchni arabskiej" Panny M.:
Pozdrawiam serdecznie!
Piękne zdjęcie. A sałatka pyszna :) Rzeczywiście Panna Malwinna ma talent do wyszukiwania wspaniałych przepisów.
OdpowiedzUsuńHmmm dwa składniki, które uwielbiam. U mnie dziś też ciecierzyca.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
arabskie smaki... ciekawe, zapowiada sie smacznie:)
OdpowiedzUsuńWitaj :)
OdpowiedzUsuńGotowałysmy wspolnie, a kazda sałatka inna. Twoja wydaje mi sie taka... lekka :) To pewnie zasługa "lekkich", jasnych zdjęć :)
A sałatka rzeczywiscie przepyszna.
Alicja w krainie garów
powiem Ci Ewelino że jak patrze na Twoje zdjęcia to zawsze głodnieję;)
OdpowiedzUsuńdziękuję kobietko wspaniała za wspólne pichcenie i za miłe słowa;)
ps. shawarma cytuję za W. - to jest lepsza niż jakaś tam shawarma;)
Sałatka wygląda rewelacyjnie - chętnie bym taką zjadła. Będę musiała sobie ją przyrządzić któregoś dnia.
OdpowiedzUsuńNie ma co, zdjecie zawodowe! Gosia ma racje: ten sam przepis, a kazda salatka wyglada nieco inaczej.
OdpowiedzUsuńDziekuje za wspolne pichcenie!
A shawarme i ja wkrotce przyrzadze :)
o, i u Ciebie widzę tę sałatkę.
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie, tak smakowicie...
Fajna ta sałatka.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam żywioł chili;-)
Bardzo u Ciebie ostatnio egzotycznie! Kuchnia arabska to dobry pomysł na przełamanie klasycznych, europejskich smaków! Kusisz swoimi przepisami i pięknymi zdjęciami bardzo mocno:) Pzdr Aniado
OdpowiedzUsuńMarokańskie smaki to dla mnie! Sałatka pyszna.Piękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńJaka fajna sałatka! Mniam:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
ciekawie się zapowiada takie połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńHaniu, Karmel-itko, Amber, Majanko, dziękuję :)
OdpowiedzUsuńShinju, dziękuję! Bardzo pyszna! Miło było razem pichcic.
Lashquenn, ostatnio oba pokochałam na nowo! Zaraz biegnę oglądac :)
Aga, jeśli jeszcze nie znasz kuchni arabskiej to zdecydowanie polecam wypróbowanie :)
Gosiu, miło było razem kucharzyc! Faktycznie każda sałatka wygląda nieco inaczej, mimo że z jednego przepisu.
Malwinko, dziękuję :) Również dziękuję za wspólne gotowanie :D To wobec tego też muszę ją zrobic, i to szybko!
Maggie, wspólne kucharzenia są super! W takich przypadkach wychodzą nasze kulinarne temparamenty, każda ma inny :D
Grumko, bardzo fajna :) Czyżbyście również ten żywioł był Ci bliski?
Lepszysmak, dziękuję :) Faktycznie masz rację, staram się wprowadzic do mojej kuchni inne, bardziej egzotyczne smaki...
Paulo, jeśli arabskie połączenie smaków to musi byc fantastyczne w smaku :D
Pozdrawiam ciepło!