Makaronów ciąg dalszy. Będzie ich u mnie w najbliższym czasie całkiem sporo, ponieważ nie znam (poza kuchnią tajską) żadnego tak szybkiego i smacznego pomysłu na obiad. Nie wierzę w żadne pomysły na, szybkie fixy, itp. Wolę prosty makaron, ale za to z bardzo ciekawym dodatkiem. Tak jak dzisiaj.
***
Ostatnimi czasy dostałam miłą przesyłkę z Makro, w której znalazłam m.in. pyszne makarony FINE FOOD z pszenicy durum. Jeśli jeszcze makaronu z pszenicy twardej nie próbowali, to spróbujcie. Naprawdę warto, zwłaszcza jeśli planujecie dietę.
"Mąka z pszenicy twardej (semolina) wykorzystywana jest do produkcji głównie makaronu (Europa i Ameryka Północna) lub kaszy kus kus (Afryka Północna). Makarony, które powstają z pszenicy durum są bogatsze w błonnik, makro- i mikroelementy niż makarony z pszenicy zwyczajnej. Wysoka zawartość barwników karotenoidowych powoduje, że wytworzone z niej produkty łatwo rozpoznać po żółtawym zabarwieniu. Tym barwnikiem jest luteina, bardzo skuteczny antyoksydant, który wpływa na obniżenie wolnych rodników w organizmie." (źródło)
Wracając jednak do głównego tematu tego posta. Uwielbiam niezwykłe dodatki do makaronu. Ostatnio był sos cytrynowy, a dzisiaj pesto z dodatkiem awokado. Bardzo kremowe, lekko ostre dzięki czosnkowi... po prostu pyszne! Chyba nawet pobiło pesto z dodatkiem szparagów.
SPAGHETTI Z PESTO Z AWOKADO I SUSZONYMI POMIDORAMI
przepis pochodzi ze strony chefchloe.com
(na 4 porcje)
Składniki:
400g spaghetti
2 garści liści bazylii
2 łyżki orzeszków piniowych
1 awokado
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól morska (gruboziarnista)
świeżo zmielony zielony pieprz
4 suszone pomidory z oliwy
plus do dekoracji
listki bazylii
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente.
Liście bazylii umyć i osuszyć. Awokado przekroić, obrać i pokroić na mniejsze cząstki. Orzeszki piniowe uprażyć na patelni. Do blendera włożyć bazylię, awokado, uprażone orzeszki piniowe, czosnek, sok z cytryny i oliwę, dokładnie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.
Pomidory drobno pokroić. W dużej misce wymieszać makaron z pesto.
Podawać na ciepło, posypane suszonymi pomidorami i udekorowane listkami bazylii. Smacznego!
Pycha! Moje smaki:)
OdpowiedzUsuńJa wypróbowałam ostatnio ten makaron kolanka z Fine Food. Świetny był: jędrny, smaczny :) Bardzo ciekawy pomysł z tym pesto z awokado. I pięknie to wygląda.
OdpowiedzUsuńCoś co tak pięknie wygląda, musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńWiosenko, i moje! Takie pesto jest pyszne!
OdpowiedzUsuńShinju, kolanka jeszcze przede mną :) Ale faktycznie te makarony z pszenicy twardej są takie jędrne. Określenie al dente nabiera całkowicie innego znaczenia :) Dziękuję :)
Burczymiwbrzuchu, dziękuję :)
Miłego wieczoru!
Eve! obłędne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńPesto z awokado! Najlepsza rzecz, którą ostatnimi czasy widziałam :) Prezentuje się cudownie!
OdpowiedzUsuńmakaron z takim pesto!
OdpowiedzUsuńrewelacja, rewelacja ;]
Zdjęcia rewelacyjne, a danie no po prostu ślinka mi leci :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńKini^^, dziękuję :) To taki fotogeniczny makaron.
OdpowiedzUsuńArvén, też mnie zauroczyło :) Dziękuję :)
Karmel-itko, prawdziwe niebo w gębie :D
Magdo K., dziękuję :) Częstuj się :)
Edith, dziękuję :) Smakuje conajmniej dwa razy lepiej niż wygląda :D
Miłego dnia!
Ewelinko przyjedź do mnie i zrób mi proszę takie dobre spaghetti;) ja nie pamiętam już kiedy coś ciepłego jadłam
OdpowiedzUsuńMalwi, biedaku jeden! mogę zrobić pesto i przesłać pocztą ;) w torbie na mrożonki powinno przetrwać, gdyby priorytetem wysłać ;D
OdpowiedzUsuńBuziaki i trzymam kciuki za powodzenie sesji i przeprowadzkę !
Jeśli smakuje tak jak wygląda to ja zjem z zamkniętymi oczami:). Wspaniałe zdjęcia!
OdpowiedzUsuńbajecznie wygląda! podoba mi się pomysł na pesto z awokado
OdpowiedzUsuńAniu, dziękuję :) Smakuje nawet lepiej :D
OdpowiedzUsuńPaula, dziękuję :) Faktycznie dodatek awokado nadaje pesto bardzo kremową konsystencję.
Miłego dnia!
porwałaś mnie tymi zdjęciami i prostotą przepisu. Wspaniały :)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam - to jest MEGA pyszne :) Naprawdę rewelacja :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuń