Obiecałam ugościć Was kuchnią grecką. Pora zatem zacząć, na pierwszy ogień poszły placuszki z cukinii z dipem jogurtowym*. Oregano (po grecku rigani) jest najpopularniejszą w Grecji przyprawą. Jej posmak można wyczuć w większości potraw typowych dla tego kraju, np. briam czy choriatiki salata.
Równie popularna jest natka pietruszki, która nadaje przygotowanym daniom lekko cytrynowy posmak. Tych ziół nie mogło więc zatem zabraknąć w mojej dzisiejszej propozycji. Moim zdaniem, to właśnie te świeże zioła decydują o tak wspaniałym smaku tej przekąski.
Takie placuszki to idealny pomysł na szybki, letni obiad, gdy za oknem piękne słońce tak jak dzisiaj. Gdy chce się łapać te ostatnie promienie słońca jakby na zapas... Nawet nie chcę o tym [patrz: jesieni] myśleć, ale dzisiaj zauważyłam na chodniku zeschły liść :/
* Moim zdaniem równie dobrze smakowałyby z tzatzikami.
PLACUSZKI Z CUKINII Z DIPEM JOGURTOWYM
oryginalny przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia Grecka"
(na 20 sztuk)
Składniki:
2 duże cukinie (ok. 1 kg)
2 średnie cebule
1 szklanka mąki
3 lekko ubite jajka
mała garść listków oregano
mała garść listków tymianku
kilka gałązek natki pietruszki
180ml jogurtu naturalnego (gęstego, najlepiej typu greckiego)
1 ogórek
1 ząbek czosnku
kilka liści mięty
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
plus
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię umyć, pokroić wzdłuż na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne (ja używam do tego łyżki do lodów). Całość zetrzeć na tarce o małych oczkach, dokładnie odcisnąć. Cebulę oczyścić i również zetrzeć na tarce. Świeże zioła (oregano, tymianek i pietruszkę) dokładnie posiekać. W dużej misce wymieszać startą cukinię i cebulę z mąką, lekko rozkłóconym jajkiem i posiekanymi przyprawami. Jeśli masa nadal będzie zbyt wodnista należy dodać jeszcze 1/4 szklanki mąki. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Z dwóch łyżek przygotowanej masy formować okrągły placuszek, aż do skończenia masy (do tego celu można użyć stalowej obręczy). Smażyć na niewielkiej ilości oleju, do zbrązowienia z obu stron. Studzić je na kratce, dodatkowo obciekną z nadmiaru tłuszczu.
Ogórka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek rozgnieść nożem i drobno posiekać. Listki mięty drobno posiekać. W miseczce wymieszać jogurt, startego ogórka, posiekany czosnek i miętę oraz sok z cytryny.
Placuszki podawać lekko schłodzone z dipem jogurtowym. Smacznego!
Pięknie wyglądają te placuszki. Tak ładnie zielone:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Apetycznie :)
OdpowiedzUsuńmogłam dodać cebulkę, zapomniałam :) ładne Twoje również. czy cukinia i kabaczek to nie to samo?:)
OdpowiedzUsuńPyszna ta Twoja grecka przygoda. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPlacuszki z cukinii wprost uwielbiam, a te na Twoich (CUDOWNYCH!!!) zdjęciach wyglądają niezmiernie apetycznie :) Pzdr Aniado
OdpowiedzUsuńMajanko, dziękuję :) Zieleń to zdecydowana zasługa cukinii :D
OdpowiedzUsuńGosiu, częstuj się!
Duś, i bez cebulki też pewnie smakowały! No właśnie nie wiem. Ciocia Wikipedia podpowiada, że to to samo. U nas w domu jednak cukinia jest ciemno zielona, a kabaczek jasnozielony :)
Kamila, dziękuję :) Zapraszam na kolejne części.
Aniu, dziękuję ślicznie! Tyle komplementów z Twoich ust, że aż się rumienię :) Jeśli placuszki cukiniowe lubisz, to wypróbuj je koniecznie! Dodatek świeżych ziół nadaje im wspaniałego smaku!
Miłego dnia!
Jak najbardziej podoba mi się ten Twój cykl;-)
OdpowiedzUsuńHmmm...a gdzie jest moj komentarz? :)
OdpowiedzUsuńNo dobrze, pisze wiec jeszcze raz :)
OdpowiedzUsuńPysznosci. Bardzo lubie placuszki z cukinii :) Im wiecej w nich ziol tym lepiej. Z oregano jeszcze nie probowalam, nastepnym razem skorzystam z Twojego przepisu :)
I czekam na kolejne pysznosci :)
Usciski.
Grumko, to zapraszam na kolejne odsłony!
OdpowiedzUsuńMajeczko, miło mi że napisałaś go ponownie :) Ja też bardzo lubię takie cukiniowe specjały :) Z oregano spróbuj koniecznie, nadaje im super smak!
Miłego dnia!
Są świetne!
OdpowiedzUsuńPlacuszki wyglądają wspaniale. Właśnie zamierzam zrobić podobne :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwe pyszności!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam podane przez Ciebie zioła. Są najlepsze!
OdpowiedzUsuńja się chętnie skuszę :)
OdpowiedzUsuńPrzygody kulinarne, i to jak!
OdpowiedzUsuńGrażynko, dziękuję :) Zrób koniecznie! Smakują rewelacyjnie :)
Olciku, dokładnie :)
Paulino, oregano i tymianek wymiatają :)
Maniu, częstuj się!
Miłego wieczoru!
cukiniowe placki to coś co lubię :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią przyjmę zaproszenie na grecką ucztę! A placuszki cukiniowe uwielbiam, spodobał mi się także dip :)
OdpowiedzUsuńEVE - i ja ostatnio robiłam placuszki cukiniowe, ale sos był zdecydowanie czosnkowy:)
OdpowiedzUsuńTo ja się częstuję Twoimi placuszkami...") Mam jeszcze cukinię, więc wykorzystam przepis na dip:)
Apetyczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńWczoraj też jadłam takie placuszki. Pycha;)
OdpowiedzUsuńCukiniowe placki jadam często i trzeba przyznać, że są pyszne!:)
OdpowiedzUsuń