Lubię czasem w środku tygodnia złapać rano chwilę dla siebie. Nie dla książki, nie dla ciekawego artykułu w gazecie, ale dla śniadania. Pysznego śniadania. Tak jak dziś. Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze mam problem z kupieniem dobrego mango.
Zawsze jest z nim coś nie tak. Raz smakuje jak ziemniak i można go potraktować jak słodkiego batata. Innym razem jest twarde, a w domowych warunkach prędzej mi się zeschnie niż dojrzeje. W czym problem - nie wiem. W każdym razie gdy się poddałam, że kiedyś trafię na porządne mango odkryłam na półce sklepowej puree z mango i to było TO. Smakuje jak powinien smakować dojrzały owoc, a pachnie... nieziemsko!
Placuszki z puree z mango i mlekiem kokosowym
oryginalny przepis pochodzi ze strony alittleyum.com
(na 10 sztuk)
Składniki:
1/2 szklanki mleczka kokosowego
3/4 szklanki puree z mango
1 jajko
2/3 szklanki razowej mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
100g ulubionego kremowego serka (o naturalnym smaku, koniecznie niesolony)
plus
masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
Do dużej miski wlejcie mleczko kokosowe i puree z mango. Dodajcie jajko i dokładnie wymieszajcie, aż powstanie gładka masa. Mąkę wymieszajcie z sodą. Tą mieszankę dodajcie do mokrych składników (w 4 ruchach) i dokładnie wymieszajcie.
Na patelni roztopcie masło i smażcie placuszki - ja dodaję jedną łyżkę ciasta. Pieczcie do czasu gdy pojawią się bąbelki, wtedy przekręćcie na drugą stronę. Smażcie przez około minutę. Ja podałam swoje placuszki z kremowym twarożkiem. Smacznego!
Świetne te placuszki i świetne fotki, zachęcające...
OdpowiedzUsuńa mango świeże to chyba dobrze smakuje tylko w krajach, w których rośnie. W Polsce dostępna jest tylko jedna odmiana i często albo jest właśnie niedojrzała albo łykowata i miękka. A to puree jest bez konserwantów? Możesz podać jakiej marki używasz?
Karolina, ja użyłam tego http://sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-122-Mango-przecier-purre-500g-.html. Z tego co czytałam zawiera śladowe ilości kwasu cytrynowego, a samo puree nie jest dodatkowo słodzone.
UsuńZ mango jest trochę tak jak z truskawkami w środku zimy. Wylgąda jak truskawka, czasem nawet pachnie jak truskawka, a w smaku ziemniak...
Wyglądają wyśmienicie;) Takiego śniadanka to bym nie odmówiła;)
OdpowiedzUsuńFantastyczne, egzotyczne placuszki! Ubolewam nad tym, ze na takie sniadania nie mam czasu w tygodniu. Ale od czego sa weekendy? :)
OdpowiedzUsuńMaggie, ja od jakiegoś czasu staram się choć godzinkę dla siebie wygospodarować rano :) tym bardziej, że teraz otwierając oczy widzę słońce... energii i chęci zrobienia sobie czegoś pysznego więcej! W weekendy to dopiero można zaszaleć :D
UsuńŚwietne! Doskonały sposób na mango :)
OdpowiedzUsuńteż mam problem z kupieniem dobrego mango - zazwyczaj jest albo twarde jak kamień, a pozostawione do dojrzenia pleśnieje, albo odwrotnie, miękkie i pachnące, a w środku zgnite :/ dlatego tak jak Ty ratuję się albo gotowym pure, albo puszkowanymi owocami. Swoją drogą, przepyszny pomysł na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńOla, no właśnie z puszkowanymi mam ten problem, że one są dodatkowo dosładzane. A ja mango lubię naturalnie słodkie, bez dodatkowego cukru. No chyba, że udało Ci się znaleźć niesłodzone. To bardzo chętnie poproszę o namiar na sklep, w którym je kupiłaś.
UsuńMiłego popołudnia!
Genialny przepis na placki, koniecznie muszę sobie takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńCzasem mi się zdarza, że kupuję lekko twarde i dojrzewa w misce z jabłkami. To jakiś naturalny chemiczny proces, ale działa :) W formie puree do kupienia jeszcze nie widziałam, ale wszystko przede mną ;) Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńKasia, u mnie tak dojrzewają banany. Z mango nie próbowałam.
UsuńMiłego dnia!
O matko Eve! Boskie są te placuszki! Z mango jeszcze nie jadłam, a mleczko kokosowe do tego - to brzmi znakomicie!
OdpowiedzUsuńChyba kupię mango:)
Uściski:*
Majanko, kup koniecznie! Ciężkie od mąki razowej i mleczka kokosowego, ale absolutnie pyszne :)
Usuńrany, to brzmi obłędnie.
OdpowiedzUsuńKONIECZNIE zapisuję :)
Fajny pomysł na śniadanie, nie dawałam nigdy mango do placuszków, a często go kupuję
OdpowiedzUsuńAvelina, jeśli lubisz mango musisz ich spróbować :)
Usuńrozkoszne śniadanie.
OdpowiedzUsuń