sobota, 24 marca 2012

Gorgonzola z mascarpone. Pieczone winogrona z tymiankiem. Domowy chleb. Crostini.


Pogoda za oknem coraz piękniejsza. Krokusy wyszły z ziemi, teraz bez skrępowania rozwijają pąki. Drzewa udekorowane pierwszymi liśćmi, soczyście zielonymi. Tak, wiosnę już nie tylko czuć. Wiosna JUŻ tu JEST. Bez dwóch zdań.

Z zimową kurtką pożegnałam się już w ubiegły weekend, podobnie z rękawiczkami i czapką. Jedna warstwa ubrań mniej i na duszy jakoś lżej, weselej. Czyżby słoneczna teoria działała? Wierzę, że tak. W taki dzień, aż chce się wystawić twarz ku słońcu i oddychać pełną piersią. Siadam na balkonowym fotelu, wyciągam nogi opierając je o balustradę, zamykam oczy... delektuję się zapachem wiosny, śpiewem ptaków, szumem drzew. Miejski zgiełk gdzieś daleko, jakby po drugiej stronie lustra. Chciałoby się tak zostać na dłużej... 

Ups. Burczenie w brzuchu przypomina, że pora coś zjeść. W lodówce znajduję ulubiony ostatnio ser gorgonzola z mascarpone. Uwielbiam to połączenie! Kremowa, o delikatnym i jednocześnie zdecydowanym smaku. Pyszna! Tym razem kupiona jednak nie ot, tak, żeby ją zjeść w towarzystwie orzechów włoskich, ale żeby wypróbować przepis, który chyba od roku mam w zakładce need to try. W końcu się udało. W owocowym koszyczku czekają różowe winogrona, a na parapecie dorodny krzak tymianku. Będzie pysznie. 

Crostini czy bruschetta? 

Jeszcze do niedawna nie widziałam między nimi różnicy. Do czasu :) Teraz już wiem. Bruschetta to grillowane pieczywo, często dodatkowo nacierane czosnkiem. Crostini natomiast to pieczywo, które jest opiekane w piekarniku - takie trochę mini tosty. Jednak w obu przypadkach dowolnie możemy wybierać składniki, którymi chcemy tą "kanapkę" posmarować i udekorować. 


Crostini z gorgonzolą & mascarpone i pieczonymi winogronami z tymiankiem

inspiracja pochodzi ze strony navywifecook.com
(na 2 osoby)

Składniki:
6 kromek pieczywa (tego, które akurat macie w domu, tylko nie tostowego)
50g gorgonzoli z mascarpone
100g różowych winogron
3 gałązki świeżego tymianku
1 łyżka oliwy
szczypta soli gruboziarnistej

plus
gałązki tymianku do dekoracji



Przygotowanie:
Winogrona umyjcie i osuszcie. Wrzućcie je do miski, dodajcie oliwę, tymianek i sól. Dokładnie wymieszajcie i przełóżcie do żaroodpornego naczynia. Wstawcie do rozgrzanego piekarnika (200 stopni; górna i dolna grzałka) i pieczcie przez 15 minut. 

Na 3 minuty przed końcem pieczenia włóżcie do piekarnika kromki chleba. 

Rozsmarujcie mieszankę gorgonzoli z mascarpone na opieczonym chlebie, ułóżcie pieczone winogrona i udekorujcie gałązkami tymianku. Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Oj no weź! Pewnie, że mi się podoba ten pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No co? :) Jeśli "smakuje" oczami to zrób w domu... pyszne jest! :)

      Usuń
  2. Jakie proporcje gorgonzoli i mascarpone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimie, 60% gorgonzoli i 40% mascarpone. Pozdrawiam i miłego popołudnia!

      Usuń
  3. i ja także pożegnałam już koazaki, kożuchy, rękawiczki oraz wełnianą czapkę. czas odpocząc! teraz do pracy odzież zwiewna i lekka.

    rany, te crosstini. cudowne. połączenie wprost genialne. prostota co cuda czynić umie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od razu przyjemniej bez tej zimowej warstwy... :)
      Prostota tego przepisu mnie urzekła, a weekend tak piękny, że aż żal było go nie wypróbować :))) Miłego dnia!

      Usuń
  4. Cudowne Eve! Tak piękne zdjęcia, tak wspaniale smaczne.Nie mogłabym przejść obojętnie obok takiego jedzonka. Mniam:)
    Zdjęcia cudowne Kochana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, dziękuję :) Wierzę, że by Ci smakowało :) Może Twoim mężczyznom też by zasmakowały? Pieczone winogrona pachną pięknie!

      Usuń
  5. Posiłek godny mistrzów, nie dość, że pięknie się prezentuje, to jeszcze dobór smaków niezwykle interesujący.
    Cudne śniadanie na wiosnę :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.