piątek, 17 sierpnia 2012

Beza i bita śmietana. Borówkowy Eton mess.


Jak szybko sobie poprawić humor, gdy w domu nie ma czekolady? Gdy ochota na coś słodkiego jest silniejsza niż rozsądek?

Przed obiadem przecież słodkiego nie wolno... tak przynajmniej mówiła Mama, gdy byłam dzieckiem :) Ale dziś nie sposób się oprzeć. W końcu zza chmur wychodzi słońce dając nadzieję na piękny weekend. Będzie grillowanie, będzie grzybobranie... Będzie się działo! Udanego weekendu, Kochani!


Borówkowy Eton mess

inspiracja ze strony nigella.com
(na 4 porcje)

Składniki:
4 kawowe bezy (wg tego przepisu)*
100g borówek
150ml schłodzonej śmietany kremówki (30%)

plus do dekoracji
gałązki werbeny cytrynowej**

* zamiast jednej dużej bezy przygotujcie 4 mniejsze (czas pieczenia, suszenia nie ulega zmianie)
** możecie zastąpić miętą

Przygotowanie:
Śmietanę ubijcie na sztywno. 

Każdą bezę pokruszcie do osobnego pucharka na lody (lub szklaneczki, w której będziecie serwować deser). Na bezy wyłóżcie po równo ubitą śmietanę. Na to wysypcie borówki. Wstawcie do lodówki na około 30 minut.

Podawajcie schłodzone, udekorowane listkami werbeny. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Rozsadek? Na widok twojego wariantu Eton Mess natychmiast o nim zapominam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, piątek i rozsądek nie chodzą w parze ;)
      Owocowe letnie desery to jest to!

      Usuń
  2. borówki mogę zjadać codziennie
    a w takim towarzystwie to dopiero pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiejko, o tak... Lato jest pełne takich smakołyków.

      Usuń
  3. kocham smak i zapach werbeny... a borówka w tym klasyku, mmm, rewela :D i te zdjęcia, każda zmarszczona jogódka śmieje się do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śliweczko, werbena bardzo dobrze czuje się na moim balkonie... Na parapecie w kuchni było jej źle, a na świeżym powietrzu rośnie jak szalona :)
      Pomarszczone ciemnogranatowe jagódki... pycha!

      Usuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.