Sezon na aromatyczne, rozgrzewające zupy właśnie się zaczyna. Nie można go lepiej zainaugurować niż aksamitną zupą z pieczonej dyni.
Czy Wy już zaczęliście gotować rozgrzewające potrawy?
Aksamitna zupa dyniowa z dodatkiem wytrawnej marmolady z mango
przepis własny
(na 2 porcje)
Składniki:
500g surowej dyni (użyłam butternut)
4-5 ząbków czosnku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej kolendry
oliwa
300ml bulionu warzywnego
2 łyżki wytrawnej marmolady z mango
4 łyżki mleczka kokosowego
sól i pieprz do smaku
plus do dekoracji
łyżka świeżych listków kolendry
dwa kwiaty czosnku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rozgrzejcie piekarnik do 175 stopni (górna i dolna grzałka).
Dynię pokrójcie na większe kawałki (najlepiej w kostkę około 5-6cm). W misce wymieszajcie oliwę (około 2 łyżek), kmin rzymski i kolendrę, dokładnie wymieszajcie. Dodajcie dynię i nieobrane ząbki czosnku, wymieszajcie tak, by marynata dokładnie pokryła dynię. Wstawcie do piekarnika i pieczcie przez 25-30 minut, aż będzie miękka.
Upieczoną dynię i bulion zagotujcie razem. Wyciśnijcie czosnek z łupinek do zupy, dodajcie marmoladę z mango, dokładnie wymieszajcie. Całość zmiksujcie blenderem na gładko. Doprawcie solą i pieprzem, na koniec dodajcie mleczko kokosowe, doprowadźcie do wrzenia.
Podawajcie od razu posypane świeżymi listkami kolendry i udekorowane kwiatem czosnku. Smacznego!
Przepięknie podana! :)
OdpowiedzUsuńO tak, zaczelam. Teraz to juz, niestety, koniecznosc: od wczoraj pogoda pod psem :(
OdpowiedzUsuńAle sa i plusy: mozna gotowac i jesc duzo pysznych, gestych, rozgrzewajacych zup!
Malwinko, dziękuję!
OdpowiedzUsuńMaggie, w Polsce jeszcze jako tako. Chłodno, ale jest słonecznie, więc nie odczuwa się tego tak bardzo. Talerz takiej parującej zupy ratuje po ciężkim dniu w pracy!
Pozdrawiam ciepło!
Ewe
Z dodatkiem marmolady...? Nawet słowo "wytrawnej" nie umniejsza mojego zdziwienia i fascynacji :)
OdpowiedzUsuńJaki aksamity i wygląda na bardzo gęsty. Jednym słowem cudowny! :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda ! Kolor jest genialny :)
OdpowiedzUsuńGin, marmolada jest cudowna! A dyniowej dodała fajnego pazura :)
OdpowiedzUsuńKamciss, jeden z lepszych kremów, które zrobiłam. Zdecydowanie w top5 :)
Lola, dziękuję! Zgadzam się, że dyniowa powala kolorem na kolana :)
Pozdrawiam ciepło!
Ewe
Ten dodatek mango przyciągnął moją uwagę. I to, że w postaci marmolady :)
OdpowiedzUsuńOlka, marmolada z mango jest cudowna. Sama byłam zdziwiona, że tak dobrze współgra z czosnkiem i chilli :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!
Ewe
Ciekawa jestem tej marmolady .... pierwszy raz o takiej słyszę:0 ...a co do zupy to ma cudowny kolor:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń