Czasem tak jest z przepisami, że wystarczy tylko na nie rzucić okiem i nogi już same niosą do kuchni. Brukselka z piekarnika (tego nie znałam!), do tego orzeszki ziemne i miód. Od siebie dorzuciłam jeszcze tymianek. Wyszło szybko i pysznie!
Pieczona brukselka z orzeszkami ziemnymi i tymiankiem
oryginalny przepis pochodzi ze strony souvlakiforthesoul.com(na 4 porcje)
Składniki:
500g brukselki
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1/4 szklanki miodu
1/2 szklanki orzeszków ziemnych (niesolonych)
2-3 gałązki tymianku
1 łyżka octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rozgrzejcie piekarnik do 175 stopni (górna i dolna grzałka).
Z brukselki usuńcie zewnętrzne liście, przekrójcie na pół. W misce wymieszajcie oliwę i brukselkę, dodajcie szczyptę soli i pieprzu, dokładnie wymieszajcie. Ułóżcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczcie w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut. Po tym czasie wyciągnijcie z piekarnika i odstawcie na bok.
Na patelni rozgrzejcie masło z tymiankiem, dodajcie miód i orzeszki. Gdy miód zacznie się pienić dodajcie ocet balsamiczny, doprowadźcie do wrzenia i zdejmijcie z ognia. Dodajcie brukselkę, dokładnie wymieszajcie.
Podawajcie od razu. Smacznego!
podoba mi się taka nietypowa brukselka :]
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ta wersja! dziś przetestowałam z pesto z chili i żurawiną, była niezła:) jutro wypróbuję tę wersję.
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj robiłam brukselkę glazurowaną w miodzie i musztardzie, była NIEBIAŃSKA. Bardzo chętnie bym wypróbowała też Twoją wersję, ale nie mam piekarnika chwilowo.
OdpowiedzUsuńJakie to musi być pyyyyszne! :)
OdpowiedzUsuńKarmel-itko, dziękuję :) Wypróbuj ją, to spodoba Ci się jej smak jeszcze bardziej!
OdpowiedzUsuńZufik, daj znać jak Ci smakuje. Jak dla mnie najlepsze połączenie jak na razie!
Marianna, ja muszę wypróbować Twoją wersję!
Majanko, było... :) Aż mam ochotę na powtórkę! :)
Pozdrawiam ciepło!
Ewe
A ja sie cos do brukselki przekonac nie moge... Za to zdjecia piekne, jak zawsze.
OdpowiedzUsuń