piątek, 3 stycznia 2014

Grillowany kurczak. Ananas, chilli i kolendra. Tacos.


Gdy nadchodzi piątek nawet nie muszę zastanawiać się co wyląduje na naszym stole. Nie pomyli się ten, komu do głowy od razu przyjdzie tortilla. Najczęściej gości u nas w formie zrumienionej quesadillas (z pieczoną dynią lub z kurczakiem)  lub zindywidualizowanego zawijasa. Tym razem jednak postanowiłam zminiaturyzować nasze przyzwyczajenie i pójść w stronę tacos.

Orzeźwiająca ananasowa salsa, do tego soczysty grillowany kurczak i tortilla. Te proste składniki gwarantują cudownie smaczny wieczór  :)


Tacos z grillowanym cytrynowym kurczakiem i salsą ananasową

przepis własny
(na 4 porcje)

Składniki:
4 placki tortilli pszennej
300g piersi z kurczaka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju z pestek winogron
1 łyżeczka miodu
1/4 ananasa (ok. 200g)
1 łyżka liści kolendry
1 mała czerwona papryczka chilli
sól i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:
Kurczaka umyjcie, dokładnie osuszcie i pokrójcie na kawałki wielkości kęsa. W misce dokładnie wymieszajcie sok z cytryny, olej i miód. Dodajcie do marynaty kurczaka, dokładnie wymieszajcie. Odstawcie do przegryzienia na godzinę.

Ananasa obierzcie, usuńcie twardy środek. Pokrójcie w drobną kostkę. Chilli pokrójcie w bardzo drobną kostkę. Liście kolendry również drobno posiekajcie. Wszystkie składniki salsy dokładnie wymieszajcie. Odstawcie do przegryzienia na co najmniej pół godziny. Następnie doprawcie do smaku solą i pieprzem.

Osuszcie mięso z nadmiaru marynaty i usmażcie na mocno rozgrzanej patelni grillowej (wystarczy po minucie na każdej ze stron).

Z placków tortilli wykrójcie mniejsze koła o średnicy około 10cm. Na każdy mini placek nakładajcie po 2-3 łyżeczki salsy ananasowej i kilka kawałków grillowanego kurczaka. Składajcie na pół i... SMACZNEGO!

2 komentarze:

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.