poniedziałek, 10 marca 2014

Kurczak i imbir. Chilli i dynia piżmowa. Jednogarnkowo.


Weekend minął jak zwykle za szybko. Przydałoby się kiedyś odwrócić te proporcje - pięć dni wolnego, a dwa dni pracy, żeby tak naprawdę oczyścić głowę z nadmiaru pracowych tematów. Niestety w tej materii rzeczywistość jest nieubłagana. A przydałoby się, prawda?

Dla mnie powoli zbliża się czas pierwszego urlopu w tym roku. Znów tydzień na łódce wśród lazuru Morza Czerwonego, ale to dopiero za niecałe cztery tygodnie... Znów będzie pięknie!

W oczekiwaniu zaczynam ubierać się w jaśniejsze kolory. Ich ciepło nastraja optymistycznie. Poprawa samopoczucia murowana. Na talerzu też jakby bardziej kolorowo i orientalnie. Koloroterapia pełną gębą!


Kurczak z dynią i kiszoną cytryną

oryginalny przepis pochodzi z książki B. Grangera "Nakarm mnie" (s. 150)
(na 2 porcje)

Składniki:
1 łyżeczka oliwy
400g piersi z kurczaka
1 czerwona cebula
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
2 ząbki czosnku
1 mała czerwona chilli
1/2 kiszonej cytryny
1 łyżeczka przyprawy ras el hanout
400g pomidorów z puszki
1/2 szklanki bulionu warzywnego
400g dyni (u mnie piżmowa)
1 łyżeczka stołowa sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
1 mała laska cynamonu

plus
kus kus do podania
liście kolendry do dekoracji
plasterki chilli do dekoracji

Przygotowanie:
Kurczaka pokrójcie na kawałki (wielkości dwóch kęsów). 
 
W dużym rondlu rozgrzejcie oliwę. Kurczaka doprawcie solą i pieprzem, podsmażcie na złoto z obu stron. Wyjmijcie i odłóżcie na bok.

Cebulę pokrójcie w cienkie półplasterki. Podsmażcie na pozostałej w rondlu oliwie, aż do zeszklenia. Dodajcie pokrojony w plasterki czosnek i chilli oraz ras el hanout i drobno posiekaną kiszoną cytryną (pozbawioną miąższu), smażcie przez chwilę, aż przyprawy uwolnią aromat. Dodajcie pomidory i bulion, doprowadźcie do wrzenia i zmniejszcie ogień. W tym czasie obierzcie dynię i pokrójcie na kawałki wielkości kęsa, dodajcie do sosu razem z pozostałymi przyprawami (sosem sojowym, miodem i cynamonem) i duście, aż dynia zmięknie (około 20 minut). Co jakiś czas zamieszajcie, aby sos się nie przypalił. Pod koniec gotowania dodajcie kurczaka, dokładnie wymieszajcie.

Podawajcie z ugotowanym kuskusem, udekorowane kolendrą i chilli. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.