Spieszmy się jeść ciastka, tak szybko się kończą.
U nas w domu najszybciej znikające słodycze to gorzka czekolada (całe tabliczki znikają w tajemniczych okolicznościach) i ciasteczka owsiane. Ciasteczka banalnie proste w przygotowaniu, których nawet największe beztalencie kulinarne nie jest w stanie zepsuć. Pachnące rozmarynem. Dla dorosłych, bo z rodzynkami macerowanymi w brandy.
To nie są ciastka dla każdego, ale komu zasmakują te nietypowe smaki ten będzie sięgał po kolejne i kolejne...
Ciasteczka owsiano-jęczmienne z rodzynkami i rozmarynem
(na 20 sztuk)
Składniki:
1/2 szklanki rodzynek
1 łyżka brandy
3 łyżki wody
120g miękkiego masła
3/4 szklanki brązowego cukru
1 jajko
3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki płatków jęczmiennych
1/2 szklanki amarantusa (ekspandowanego)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka drobno posiekanych igiełek rozmarynu
Przygotowanie:
Do małej miseczki wrzućcie rodzynki i zalejcie rozcieńczoną brandy z wodą. Odstawcie na 30 minut do nasączenia.
Rozgrzejcie piekarnik do 175 stopni (dolna i górna grzałka).
W jednej misce wymieszajcie mąkę, oba rodzaje płatków, amarantus, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce utrzyjcie masło z cukrem. Dodajcie jajko i miksujcie, aż do całkowitego połączenia składników. Przesypcie suche składniki i dokładnie wymieszajcie. Na koniec dodajcie rozmaryn i osączone rodzynki, ponownie wymieszajcie.
Nabierajcie po czubatej łyżce masy i zwilżonymi dłońmi formujcie kulki. Układajcie je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Włóżcie do rozgrzanego piekarnika i pieczcie przez 20-22 minuty. Ciastka będą lekko miękkie, więc delikatnie przenoście je na kratkę. Zostawcie, aż do całkowitego ostygnięcia. Przechowujcie w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!
Wspaniałe ciasteczka! :)
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo! Takie ciacha lubię :>
OdpowiedzUsuńNie ma jak domowe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciastka :) i to brandy, to musi być pyszne :D
OdpowiedzUsuń