wtorek, 17 czerwca 2014

Truskawki i balsamico. Jagody i bazylia. Miksujemy.


Uwaga! Blender w natarciu! :)
 
Gdy nastaje ten czas, że można bezkarnie cieszyć się każdą ilością truskawek zaczynam przerabiać je na koktajle lub lody. Zatem spodziewajcie się w najbliższym czasie mnóstwa szybkich inspiracji!

Koktajl truskawkowo-jagodowy

przepis własny
(na 2 porcje, ok. 350ml)

Składniki:
350g truskawek
50g jagód
2 łyżki octu balsamicznego
garść liści bazylii
1 łyżka brązowego cukru

Przygotowanie:
Truskawki obierzcie z szypułek, pokrójcie na mniejsze kawałki. Wrzućcie je na patelnię. Dodajcie pozostałe składniki (z wyjątkiem cukru) i duście aż truskawki zaczną puszczać sok.

Następnie przełóżcie owoce w sosie balsamico do misy blendera, dokładnie zmiksujcie. Dodajcie cukier, dokładnie wymieszajcie. Odstawcie na bok do całkowitego ostygnięcia.

Włóżcie do lodówki na około godziny, aż do całkowitego schłodzenia. Smacznego!

2 komentarze:

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.