Jakiś czas temu robiąc porządki natknęłam się na słój z kiszonymi cytrynami. Zapomniałam o nich na śmierć. Dzięki temu odkryciu powstał ciekawy w smaku gulasz z jagnięciną. Lekko słodki dzięki morelom i młodym marchewkom, lekko kwaśny dzięki kiszonej cytrynie i pomidorom. Z dodatkiem miętowego bulguru wpisuje się idealnie w wakacyjny klimat. Rozumieją mnie wszyscy, którzy kiedyś dotarli do Tunezji lub Maroko.
Bulgur* to jedna z najstarszych znanych kasz. Archeologowie z Uniwersytetu Arystotelesa w Salonikach znaleźli jej ślady na terenie dzisiejszej Bułgarii w naczyniach pochodzących sprzed prawie 8 tysięcy lat.
Najbardziej rozpowszechniona na Bliskim Wschodzie, gdzie dodaje się ją do większości potraw: sałatek, zup, dań głównych, czy deserów. Jest tak samo wszechstronna jak nasza kasza jaglana. Zawiera dużo białka i błonnika, ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu polecana jest osobom odchudzającym się.
Bulgur podobnie jak kus kus bardzo łatwo się przygotowuje. Wystarczy zalać ją wrzątkiem lub gorącym bulionem, przykryć na 15-20 minut i już jest gotowa.
Gulasz z jagnięciny w marokańskim stylu
przepis własny(na 2 porcje)
Składniki:
400g jagnięciny
2 łyżki oliwy
400g pomidorów
3-4 młode marchewki (w zależności od wielkości)
skórka z jednej kiszonej cytryny
1 cebula
5 suszonych moreli
1 szklanka bulionu warzywnego
na marynatę:
1 łyżka oliwy
2 płaskie łyżeczki ras el hanout
wnętrze z jednej kiszonej cytryny
szczypta soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
na miętowy bulgur:
1/2 szklanki kaszy bulgur
3/4 szklanki wrzątku
1 łyżka drobno posiekanych liści mięty
szczypta ras el hanout
szczypta soli
plus do dekoracji
świeże liście kolendry
Przygotowanie:
Jagnięcinę dokładnie umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem. Do miski wlejcie oliwę, dodajcie ras el hanout, drobno posiekane wnętrze kiszonej cytryny, szczyptę soli i pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu, dokładnie wymieszajcie. Dodajcie mięso i mieszajcie, aż całkowicie się pokryje marynatą. Szczelnie przykryjcie folią spożywczą i włóżcie do lodówki na co najmniej 12 godzin.
W dużym rondlu rozgrzejcie oliwę, przełóżcie zamarynowane mięso (nie usuwajcie jej) i smażcie do zrumienienia. Dodajcie posiekane pomidory, pokrojoną w plastry marchewkę, drobno pokrojone cebulę, skórkę z kiszonej cytryny i morele, dokładnie wymieszajcie. Całość zalejcie bulionem, tak by przykryła wszystkie składniki. Doprowadźcie do wrzenia, zmniejszcie ogień i gotujcie pod przykryciem przez 2 godziny.
Kaszę zalejcie wrzątkiem, zostawcie pod przykryciem na 20 minut, aż wchłonie cały płyn. Następnie zruszcie widelcem. Dodajcie drobno posiekane liście mięty, ras el hanout i sól, dokładnie wymieszajcie.
Gorący gulasz podawajcie z miętowym bulgurem. Smacznego!
Kaszę zalejcie wrzątkiem, zostawcie pod przykryciem na 20 minut, aż wchłonie cały płyn. Następnie zruszcie widelcem. Dodajcie drobno posiekane liście mięty, ras el hanout i sól, dokładnie wymieszajcie.
Gorący gulasz podawajcie z miętowym bulgurem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.