wtorek, 23 września 2014

Dynia i ciecierzyca. Szałwia i tahina. Hummus.


Długo przymierzałam się do przygotowania hummusu z dynią. Od roku przepis czekał w postach roboczych, by w końcu ujrzeć światło dzienne. Wszystko to dlatego, że w ubiegły piątek zamówiłam kilka sztuk. Ten przepis rozpoczyna sezon dyniowy na blogu. Zatem wracajcie często, jeśli szukacie dyniowych inspiracji.

Wiedzieliście, że słowo "hummus" po arabsku znaczy po prostu "ciecierzyca"? Ma to swoje uzasadnienie, skoro ciecierzyca jest głównym jej składnikiem. Ta pochodząca z Libanu przekąska zyskała uznanie wśród wegetarian i wegan na całym świecie, dlatego też jej popularność stale rośnie. Występuje w wielu wariantach, ale podstawowymi składnikami są ciecierzyca, czosnek, pasta tahini, oliwa i sok z cytryny.

Moja dzisiejsza wersja oprócz składników wymienionych powyżej zawiera również dynię, która powoli zaczyna dominować w mojej kuchni. Zatem Kochani, smacznego!


Hummus z dynią i szałwią

przepis własny inspirowany przepisem z książki "The Lebanese Kitchen" aut. S. Hedge (s. 40)

Składniki:
225g dyni (obranej)
1 łyżeczka oliwy
2-3 liście szałwii
1 puszka ciecierzycy (400g)
4 ząbki czosnku
4 łyżki pasty tahini
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki soli

plus do dekoracji
oliwa
liście szałwii

Przygotowanie:
Dynię pokrójcie w średniej wielkości kostkę.

Na patelni rozgrzejcie oliwę, dodajcie pokrojoną dynię i liście szałwii. Smażcie przez kilka minut, aż się zrumieni.

Ciecierzycę osączcie zachowując sok. Odłóżcie 1/4 szklanki, a resztę wlejcie na patelnię do dyni. Duście na małym ogniu, aż płyn całkowicie odparuje. kilkanaście minut, do miękkości. Zdejmijcie z ognia, odłóżcie na bok do całkowitego ostygnięcia.

Osączcie ciecierzycę (zachowajcie 1/4 szklanki soku) i dokładnie przepłukajcie zimną wodą. Włóżcie opłukaną ciecierzycę, ostudzoną dynię, obrane ząbki czosnku i tahini do misy blendera, dokładnie zmiksujcie. Dodajcie zachowany sok z ciecierzycy, sok z cytryny i sól, miksujcie aż do powstania gładkiej masy. 

Gotową masę przełóżcie do miseczki, obficie skropcie oliwą i oprószcie posiekanymi liśćmi szałwii. Smacznego!

1 komentarz:

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.