piątek, 31 października 2014

Łosoś i cytryna. Mąka i kwaśna śmietana. Placuszki.


Kochani, pozostajemy w rybnym klimacie. Tym razem mam dla Was pyszne placuszki z wędzonym łososiem. Sprawdzą się idealnie jako weekendowe śniadanie lub przekąska podczas spotkania ze znajomymi.

Jeśli więc planujecie dziś imprezę Halloween, a nie macie jeszcze skompletowanego menu, to koniecznie je wypróbujcie. Gwarantuję, że goście będą zachwyceni. Porcja idealna na dwa kęsy :)

Placuszki z wędzonym łososiem

oryginalny przepis pochodzi z książki "Przekąski" wyd. Buchmann (s. 47)
(na 10-12 sztuk)

Składniki:
1/2 szklanki mąki pszennej (typ 550)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/4 szklanki mleka
1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

do dekoracji
1/4 szklanki gęstego jogurtu
80g wędzonego łososia (drobno posiekanego)
1 łyżka otartej skórki z cytryny
kilka listków pietruszki

plus
olej do smażenia

Przygotowanie:
Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiejcie do miski. Do drugiej miski dodajcie jajka, mleko i śmietanę, rozkłóćcie rózgą. Dolejcie do mąki, dokładnie wymieszajcie, by składniki się połączyły. Odstawcie na 10-15 minut, by masa spęczniała.

Na dużej patelni rozgrzejcie 2 łyżki oleju. Nakładajcie na rozgrzany tłuszcz po łyżce przygotowanej masy. Smażcie na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu układajcie na papierowym ręczniku, by usunąć nadmiar tłuszczu.

Na gotowe placuszki nakładajcie po łyżce jogurtu, łyżeczkę posiekanego łososia. Udekorujcie otartą skórką z cytryny i listkami pietruszki.

Podawajcie od razu lub schłodzone. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Jakie ładne placuszki. Z łososiem brzmią intrygująco. Na pewno by mi posmakowały, lubię łososia.
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.