Kochani, to ruszamy ze świątecznymi przepisami na blogu. Mam nadzieję, że znajdziecie w nich coś dla siebie. Pamiętajcie również o inspiracjach w GRYZie :)
Na pierwszy rzut wybrałam dla Was biscotti piernikowe z migdałami. Będą idealnym dodatkiem do kawy w świąteczny poranek :) Chrupiące z piernikową nutą.
Biscotti piernikowe z migdałami
(na 12 sztuk)
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej (typ 550)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
szczypta soli
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 łyżka wody
kilka kropel pasty waniliowej
60g migdałów (najlepiej obranych)
plus
mąka do omączenia blatu
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzejcie do 175 stopni (górna i dolna grzałka).
W misce wymieszajcie mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól.
W drugiej misce utrzyjcie jajko z cukrem na puszystą masę. Dolejcie wodę i pastę waniliową, dokładnie wmieszajcie. Stopniowo dodawajcie mączną mieszankę, cały czas mieszajcie. Na koniec dodajcie migdały.
Przełóżcie ciasto na obsypany mąką blat i uformujcie wałek. Uformowane ciasto przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczcie w rozgrzanym piekarniku przez 35 minut, aż ciasto się zrumieni.
Wyciągnijcie z piekarnika, wyłóżcie na kratkę i studźcie przez 10-15 minut. Po tym czasie pokrójcie ciasto na ok. 1,5cm plastry. Przełóżcie pokrojone kawałki ponownie na blachę do pieczenia. Pieczcie w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut (w połowie pieczenia przekręćcie je na drugą stronę).
Po wyciągnięciu z piekarnika studźcie na kratce. Całkowicie ostudzone przechowujcie w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!
Same pyszności :>
OdpowiedzUsuńto byłam ja z tymi zyczeniami:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam biscotti, ale takiego piernikowego jeszcze nie piekłam ... piękne i takie zgrabniutkie Ci wyszły:) Pozdrawiam i życze zdrowych i wesolych Świąt:)
OdpowiedzUsuń