czwartek, 18 grudnia 2014

Mąka i przyprawa do piernika. Pasta waniliowa i migdały. Świąteczne biscotti.


Kochani, to ruszamy ze świątecznymi przepisami na blogu. Mam nadzieję, że znajdziecie w nich coś dla siebie. Pamiętajcie również o inspiracjach w GRYZie :)

Na pierwszy rzut wybrałam dla Was biscotti piernikowe z migdałami. Będą idealnym dodatkiem do kawy w świąteczny poranek :) Chrupiące z piernikową nutą.

Biscotti piernikowe z migdałami

oryginalny przepis pochodzi ze strony mangiaconme.wordpress.com
(na 12 sztuk)

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej (typ 550)
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do piernika
szczypta soli
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 łyżka wody
kilka kropel pasty waniliowej
60g migdałów (najlepiej obranych)

plus
mąka do omączenia blatu

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzejcie do 175 stopni (górna i dolna grzałka).

W misce wymieszajcie mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól. 

W drugiej misce utrzyjcie jajko z cukrem na puszystą masę. Dolejcie wodę i pastę waniliową, dokładnie wmieszajcie. Stopniowo dodawajcie mączną mieszankę, cały czas mieszajcie. Na koniec dodajcie migdały.

Przełóżcie ciasto na obsypany mąką blat i uformujcie wałek. Uformowane ciasto przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczcie w rozgrzanym piekarniku przez 35 minut, aż ciasto się zrumieni.

Wyciągnijcie z piekarnika, wyłóżcie na kratkę i studźcie przez 10-15 minut. Po tym czasie pokrójcie ciasto na ok. 1,5cm plastry. Przełóżcie pokrojone kawałki ponownie na blachę do pieczenia. Pieczcie w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut (w połowie pieczenia przekręćcie je na drugą stronę).

Po wyciągnięciu z piekarnika studźcie na kratce. Całkowicie ostudzone przechowujcie w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Uwielbiam biscotti, ale takiego piernikowego jeszcze nie piekłam ... piękne i takie zgrabniutkie Ci wyszły:) Pozdrawiam i życze zdrowych i wesolych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.