czwartek, 12 marca 2015

Łodygi brokuła i kasza jaglana. Czerwona fasola, mięta i kolendra. Placuszki pachnące curry.


Co robicie z łodygą brokuła po obcięciu różyczek? Jeśli wyrzucacie, to robicie olbrzymi błąd. Można je przerobić na różnego rodzaju placki. U mnie tym razem w wersji pachnącej curry z czerwoną fasolą, kaszą jaglaną i sosem miętowo-kolendrowym. Pycha!

Równie ciekawe pomysły na to, żeby nie wyrzucać jedzenia znajdziecie w nowym dziale drugiego numeru GRYZu "nie marnuJEMY"! Zajrzyjcie koniecznie w przyszłym tygodniu! 


Placki z łodyg brokuła i czerwoną fasolą

przepis własny
(na 16 sztuk)

Składniki:
200g łodyg brokuła
1 cebula
1 łyżka oleju
1/4 szklanki kaszy jaglanej
1/2 puszki czerwonej fasoli
2 jajka
8 łyżek mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 czubata łyżeczka curry
1 łyżka posiekanych liści mięty
1 łyżka posiekanych liści kolendry

na sos miętowo-kolendrowy
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
2 liście mięty
4 liści kolendry
1/4 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki soku z limonki
sól i pieprz do smaku

plus
olej do smażenia

Przygotowanie:
Brokuła zetrzyjcie na tarce o średnich oczkach. Cebulę obierzcie, drobno posiekajcie. Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju, dodajcie cebulę, zeszklijcie. Dodajcie starty brokuł i smażcie przez kilka minut, aż zmięknie. Odstawcie na bok do całkowitego ostygnięcia.

Kaszę jaglaną podprażcie na suchej patelni. Przełóżcie do garnka i zalejcie 1/2 szklanki wody. Doprowadźcie do wrzenia, zmniejszcie ogień i gotujcie pod przykryciem do czasu, aż woda całkowicie wyparuje. Odstawcie na bok do ostygnięcia.

W misce wymieszajcie ostudzony brokuł i kaszę jaglaną. Dodajcie czerwoną fasolę, jajka, mąkę wmieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawy oraz posiekane liście mięty i kolendry, dokładnie wymieszajcie. 

Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju. Nakładajcie po 1 czubatej łyżce przygotowanej masy i smażcie do zezłocenia, po dwie minuty na każdej stronie. Smażcie do momentu skończenia masy.

Miętę i kolendrę drobno posiekajcie. W misce wymieszajcie ze sobą posiekane zioła, pozostałe przyprawy i jogurt naturalny.

Podawajcie od razu z sosem miętowo-kolendrowym.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Apetyczna propozycja. U mnie łodygi brokuła lądują w sokowirówce i przerabiam je na sok.

    OdpowiedzUsuń
  2. Łodygi mają być surowe? :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.