Kupiłaś/Kupiłeś mięso mielone z myślą o kotletach, ale rodzina kręci nosem? Znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone? Pieczeń rzymska lub bardziej swojsko brzmiący klops to idealne rozwiązanie dla Ciebie.
Klops przygotowuje się z mielonego mięsa (wołowego, wieprzowego, jagnięcego lub drobiowego). Dodatki jakich użyjesz zależą już od Twojej inwencji twórczej. Najczęściej spotykane wersje pieczeni rzymskiej to nadziewane: gotowanym jajkiem lub różnego rodzaju serami (np. mozzarellą czy fetą).
Moja dzisiejsza propozycja to pieczeń rzymska z fetą. To danie idealne dla 4 osobowej rodziny. W dniu pieczenia klops będzie idealny na obiad (np. z młodymi ziemniakami i ogórkiem małosolnym). A następnego dnia sprawdzi się jako wędlina na kanapki.
Klops z serem feta i tymiankiem
przepis własny
(na 1 foremkę 12cm x 25cm)
Składniki:
1 i ½ kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowina)
2 jajka
1 mała cebula
200g sera feta
2 gałązki tymianku
1 łyżka czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
¾ szklanki płatków owsianych
plus
masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 175 stopni (górna i dolna grzałka).
Na suchej patelni upraż płatki owsiane. Ostudź i dokładnie zmiksuj. Cebulę drobno posiekaj, skarmelizuj na suchej patelni. Ser feta przekrój wzdłuż na pół. Gałązki tymianku oberwij z listków, drobno je posiekaj.
Do dużej miski wrzuć mięso, zmiksowane płatki owsiane, skarmelizowaną cebulę, posiekany tymianek, pieprz i sól, dokładnie wyrób. Rozdziel mięso na 2 części.
Do wysmarowanej masłem formy przełóż jedną z części przygotowanej masy (mocno dociskaj), na wierzchu ułóż wzdłuż pokrojony ser, przykryj pozostałym mięsem (ponownie dociskając całość).
Tak przygotowany klops włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 75 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika zostaw na 5-10 minut, by podczas krojenia klops się nie rozpadał.
Podawaj na ciepło od razu lub na zimno do kanapek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj!
Super, że chcesz podzielić się ze mną swoją opinią. Komentarze są moderowane, dlatego nie martw się, jeśli Twój komentarz nie pojawi się od razu.